начало

ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС

Нищожна ли е сделка по чл 22 ззд при липса на съгласие?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Нищожна ли е сделка по чл 22 ззд при липса на съгласие?

Мнениеот Melly » 01 Авг 2011, 18:31

Standbay написа:С цитираното решение № 268/23.06.2011 г. на ВКС е заздравена една добре замислена и реално осъществена имотна измама - еваларка на този състав на ВКС :evil: . Не само, че с лека ръка приравниха режима на вещните права с този на движимите вещи ами и санираха една имотна измама.

Че откъде накъде имотна измама? :roll:
Купувачът коьрав ли е бил, глух ли е бил когато е давал съгласието си по нот. сделка. Ами да не е изсипвал торба пари за "гола собственост". Аз като си купувам кола си водя майстор да си отваря очите и ушите на шестнадесет страни и ако мнението му е "да, заслужава си парите", чак тогава плащам.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Standbay » 02 Авг 2011, 06:58

Melly написа:Купувачът коьрав ли е бил, глух ли е бил когато е давал съгласието си по нот. сделка.

ЗННД написа:Чл. 25. (1) Нотариусът е длъжен да опазва правата и интересите на страните, да ги упътва, да изяснява тяхната воля и фактическото положение, да ги запознае ясно и недвусмислено с правните последици и да не допуска пропуски или бавност в работата, които биха довели до накърняване на техните права.

Нотариусът, а :?:
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот portokal » 02 Авг 2011, 12:24

Melly написа:Че откъде накъде имотна измама? :roll:
Купувачът коьрав ли е бил, глух ли е бил когато е давал съгласието си по нот. сделка. Ами да не е изсипвал торба пари за "гола собственост". Аз като си купувам кола си водя майстор да си отваря очите и ушите на шестнадесет страни и ако мнението му е "да, заслужава си парите", чак тогава плащам.

+1. Не мога да разбера какво има предвид Стендбай под "измама".
Иначе и аз съм на мнението, че не би трябвало да има пречка третото лице да придобие вещни права в-у имот, без да участва в сделката, точно както си придобива недвижими вещи. Не виждам какво трябва да изключва договорите относно имоти от приложението на чл. 22.
Разбира се, правилото за отменимостта и изявлението си важи.
Всъщност дали е бил сключен договор в полза на трето лице, или просто родителят е представлявал малолетното дете като купувач? Ако повтарям някого, причината е, че започнах да чета отзад напред и не съм стигнала до началото.
*
Андрей13 може да си има своите основания за всичко, което е написал, ама... на места кърти.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 02 Авг 2011, 13:03

Standbay е изцяло и напълно прав. Не знам за конкретния случай, по който е постановено, но такова решение наистина отваря път за схеми и имотни измами, при това в няколко варианта.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 02 Авг 2011, 15:27

:roll: :lol: Аааааа, нотарито виновато, защото... все за нещо( а може и за всичко), нъл тъй.
Тя, тази работа, заприлича като една друга- банката ми дава пари, съгласих се на договореното, подписвайки писмен договор( подписа е съгласие), и като дойде време за връщане- рев: никой не ми е казАл на МЕН`Е, че оскъпяването на заема е с ... примерно 20%.

Банката ли е виновна, на длъжностното ли лице, което не ни е смляло що е то възнаградителна лихва и има ли почва у нас, да дирим отговорност - все нЕкой трети трябва да е виноват, ама собствената си греда не съзираме.
Да, и по правило нЕкакво, останалите са измамници. По презумпция. :D
Гост.
Старши потребител

Мнениеот n_ikito » 02 Авг 2011, 22:58

По принцип възприемам , договора в полза на трето лице с предмет вещно право. Тук обаче малко съм смутен. Дори в хипотезата на чл.22 ЗЗД има две страни , които пряко договарят. В цитирания нот. акт имаме две сделки. Първо или второ , няма значение :!: , продажба на 'голата' собственост и втората (не мога да я определя като вид договор) с която вещното право на ползване преминава в патримониума на третото лице. Възникват въпросите.... Кои са страните по 'втората' сделка??? И кой е изразил воля, освен 'запазващия', та правото на ползване да премине в третото лице??? С едностранно изявление, няма как да стане. И как със 'запазване' се прехвърлят права???

В крайна сметка купувачите по договора е трябвало да са наясно с 'голата' си собственост или пък те са били 'хитреците' и са се надявали на друг развой в залата....
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот Melly » 03 Авг 2011, 09:45

n_ikito написа:По принцип възприемам , договора в полза на трето лице с предмет вещно право. Тук обаче малко съм смутен. Дори в хипотезата на чл.22 ЗЗД има две страни , които пряко договарят. В цитирания нот. акт имаме две сделки. Първо или второ , няма значение :!: , продажба на 'голата' собственост и втората (не мога да я определя като вид договор) с която вещното право на ползване преминава в патримониума на третото лице. Възникват въпросите.... Кои са страните по 'втората' сделка??? И кой е изразил воля, освен 'запазващия', та правото на ползване да премине в третото лице??? С едностранно изявление, няма как да стане. И как със 'запазване' се прехвърлят права???

В тази връзка могат да възникнат и още въпроси в случаите когато прехвърлителят запазва за себе си И за трето лице ВПП . Дали в полза на третото лице е възникнало ВПП при това изявление: ЗАПАЗВА.... Припокрива ли се по съдържание едно такова изявление "запазва" с "учредява". Според мен тези два термина не са идентични. За да възникне валидно право на ползване в полза на 3-то лице, с прехвъряне голата собственост върху имот обещателят следва да учреди част от запазеното си с тази сделка ВПП в полза на бенефициера. Не може да се запази право преди да бъде учредено от титуляра му. В такава една конструкция считам, че в полза на 3-тото лице не е възникнало ВПП, тъй като не му е учредено по съответния ред.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Предишна

Назад към Покупко-продажба