начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Премахване на колче от тротоар

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Премахване на колче от тротоар

Мнениеот mobilekid7 » 09 Сеп 2024, 22:09

Здравейте! Питането ми е следното: отскоро съм наемател на гараж в центъра на София. Става въпрос за тясна уличка с габарит около 6 - 6.5 метра от едната страна на която паркират автомобили. Въпросният гараж се намира от другата страна на улицата като на тротоара пред него има поставени колчета и антипаркинг скоби. За съжаление колчетата са поставени твърде близо едно от друго, което прави маневрирането при подхождането към гаража изключително трудно и може би невъзможно за по-големи автомобили. Текущия ми автомобил е 4.35 м и с него се справям горе-долу с 2-3 маневри. Към края на годината съм планувал да го заменя с друг автомобил с дължина 5.06 м и притеснението ми е, че няма да мога да правя маневрата за да го вкарам в гаража. Въпросът ми е към коя институция трябва да се обърна за да ми съдейства с премахването на поне едното колче пред гаража. Уточнявам, че имам уверение от собственичката за съдействие и това не е някакъв произвол от моя страна. Става въпрос за тази улица: https://shorturl.at/Bi1pX Както се вижда от снимките колчетата не изпълняват никаква функция освен да пречат на ползвателите на гаражите, т.е. и без тях поради антипаркинг скобите не би било възможно паркиране на тротоара.
Благодаря!
mobilekid7
Нов потребител

Re: Премахване на колче от тротоар

Мнениеот ivanov_p » 10 Сеп 2024, 07:43

С въпросите към собственичката сте тръгнали сте по грешен път. Инстанцията към която е трябвало да се обърнете се нарича "флекс", най-добре акумулаторен. Въпросите се решават за 30-40 секунди. Към общината за каквото и да е разрешение трябва да се обръщате само в много краен случай, напр. ако колчетата бяха поставени преди седмица, с официална церемония и рязане на лента от кмета и придружени с надпис: "Не режете колчетата"! В случая те са незаконни, а и да бяха на кого му пука.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 10 Сеп 2024, 10:09

Като гледам в КАИС - улицата е Общинска публична, а имота - Общинска частна собственост. Тези колчета може да са законни, може незаконни- но това трябва да се докаже. Рязането може да се тълкува като "унищожаване на Общинска собственост" и да има негативни последици.
Като гледам уличния изглед - и копчетата, и скобите са поставени на граница между платното и тротоара, а не на имотната граница.
Бих попитал официално в общината - кой и защо ги е монтиран (на какво основание), и дали могат да бъдат изместени на имотната граница. Тогава по-малко ще пречат. В случая повече пречат автомобилите, които паркират в лявата лента, но това е друг въпрос.

Пп. Ако махнете даже само едно колче - рискувате някой да паркира между скобите!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот mobilekid7 » 10 Сеп 2024, 10:18

guest1 написа:Като гледам в КАИС - улицата е Общинска публична, а имота - Общинска частна собственост. Тези колчета може да са законни, може незаконни- но това трябва да се докаже. Рязането може да се тълкува като "унищожаване на Общинска собственост" и да има негативни последици.
Като гледам уличния изглед - и копчетата, и скобите са поставени на граница между платното и тротоара, а не на имотната граница.
Бих попитал официално в общината - кой и защо ги е монтиран (на какво основание), и дали могат да бъдат изместени на имотната граница. Тогава по-малко ще пречат. В случая повече пречат автомобилите, които паркират в лявата лента, но това е друг въпрос.

Пп. Ако махнете даже само едно колче - рискувате някой да паркира между скобите!

Здравейте, благодаря за съвета. Да, не бих си позволил своеволието да режа каквото и да е без документ от общината, който да позволи това действие, но ми се струва за редно, че институцията, която ги е поставила би следвало да разреши създадения проблем от действието на поставянето им. Въпроса е коя е тази институция. Улицата е в периметъра на район Триадица. Писах им по емайл преди месец за съдействие за разрешаване на казуса, изпратих им същото писмо и чрез системата за сигурно електронно връчване, но все още не съм получил отговор от тях.

guest1 написа:Пп. Ако махнете даже само едно колче - рискувате някой да паркира между скобите!

Да, точно така. Това би било начало на нов тип проблем за мен и за ползвателя на съседния гараж и като цяло напълно излишно действие. В интерес на истината към края на улицата при последния гараж се вижда, че няма монтирано колче, а са монтирани две антипаркинг скоби по-близо една от друга за да се предотврати точно този проблем. Като цяло реда за управление на тази инфраструктура ми се струва голяма джунгла и се надявам да получа полезени насоки как да процедирам.
mobilekid7
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 10 Сеп 2024, 11:05

mobilekid7 написа:[В интерес на истината към края на улицата при последния гараж се вижда, че няма монтирано колче, а са монтирани две антипаркинг скоби по-близо една от друга за да се предотврати точно този проблем. Като цяло реда за управление на тази инфраструктура ми се струва голяма джунгла и се надявам да получа полезени насоки как да процедирам.

И аз мисля, че това е по-елегантно решение.
Но тека се произнесе собственика на имота- без значение районната администрацията или тази, на Столична община.

На много места- антипаркинг колчега се слагат точто на това място, за да се запази тротоара.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 10 Сеп 2024, 17:38

Трогателно! Жалко за комшиите.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Административно право