начало

ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС

Принудително събаряне

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Принудително събаряне

Мнениеот fragile1234 » 06 Ное 2013, 19:56

Здравейте,

Не съм юрист и бих искал да Ви помоля за съвет относно един чисто битов проблем. Става въпрос за незаконно построена ограда в частна собственост. Един от съседите в жилищен блок е вдигнал въпросната ограда върху част от прилежащата земя към блока, на която сме собственици. Съответно общо събрание на входа не е проведено - решението е взето еднолично от съседа. Съответно доста хора подадоха жалби в общината и преди няколко месеца излезе предписание съседът да събори тази ограда в 7-дневен срок. Естествено оградата още си стои. Ходихме повторно до общината и там ни казаха, че това, което могат да направят е да го поканят, за да му връчат акт, но не и да съборят принудително оградата. Тоест, ще му връчат акт, съответно той ще си го плати (или не) и незаконната ограда си остава. Възможно ли е това? Няма ли някакъв начин тази ограда да бъде съборена, ако нарушителят отказва да я премахне сам? Имам чувството, че в общината ни въртят на малкия си пръст само и само да не ги занимаваме.

Благодаря!
fragile1234
Младши потребител

Re: Принудително събаряне

Мнениеот TheOldMan » 06 Ное 2013, 22:48

Въртят ви. Общината трябва за своя сметка да събори постройката, а после да си търси парите от виновника.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот lakavitsa » 07 Ное 2013, 00:10

Позната картина навсякъде с влязъл в сила от 2009 ЗУЕС, видоизменен през 2011, но изкривен от практиката. Призваните да упражняват контрол по изпълнението му "въртят" обитателите на сивите/нашарени сгради без да им пука. Обсебване на общи части и по-силните надделяват обикновено и пред Темида, и пред Общината/Районна администрация. По-често това се среща при сгради с обитатели с по-ниско ниво на интелект и по-слабо или с никакво познаване на гореспоменатия закон. Които хорица иначе се държат в наличност като предстоящ потенциален електорат. За нищо друго. Панта рей, Гамизов от северозапада/ монтанско/ загатва за предстояща гражданска война с навлизане на умиротворителни сили. Пука му на Доган, Хр.Бисеров, Станишев, Лютфи М. и др. герои на прехода за "зациклянето" на ЗУЕС.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот fragile1234 » 07 Ное 2013, 03:41

А можете ли да ни ориентирате с конкретен член от закона, на който да се позовем при следващото ни посещение в общината, че желаем тази ограда да бъде съборена от тях? Благодаря! :)

Edit: Така, разрових се из документите. Това, което имаме към момента е предписание от главния архитект на района на основание чл. 223, ал. 2 от ЗУТ за предприемане на нужните действия по премахването на оградата в 7-дневен срок, който отдавна вече изтече. Изчетох чл. 223 и следващите няколко и съм объркана: Означава ли, че след като предписанието очевидно не е изпълнено, следва заповед на кмета на общината или на упълномощено от него лице за премахването ѝ съгласно чл. 225А, ал. 1? Ако да - в какъв срок трябва той да издаде тази заповед? Доколкото разбирам при наличието на такава заповед трябва да се следват разпоредбите на специална наредба, свързана с чл. 225 от ЗУТ, издадена от общинския съвет. Аз, обаче, в сайта на Столичния общински съвет такава наредба не откривам. Моля Ви за насоки - не искаме да ходим в общината неподготвени. Благодаря Ви! :)
fragile1234
Младши потребител

Мнениеот fragile1234 » 15 Ное 2013, 18:47

Някой... Никой? :-?
fragile1234
Младши потребител

Назад към Административно право