Юрисконсулт съм в общинска администрация и възникна следния проблем:
На основание местната Наредба по чл.8, ал.2 от ЗОС Общинския съвет прие решение, с което дава съгласие имот-частна общинска собственост да се продаде на лицето Х без провеждане на търг или конкурс, което противоречи на ЗОС. Изготвих всички необходими документи за продажбата, сделката е изповядана, сумата платена и договорът вписан в СВ, купувачът започна строеж върху имота.
Проблемът дойде от Областния управител, който отмени решението на ОбС и отнесе въпроса пред ОС спазвайки Закона за администрацията.
Въпросът ми е как да постъпя от тук нататък, мисля, че купувача си остава собственик.МОЛЯ за спешна помощ. Благодаря ви предварително.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 17:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Решение на Общ.съвет
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Решение на Общ.съвет
Купувачът запазва собствеността си до момента ,в който по съответен ред не се постанови решение ,с което отпадат правата му на собственик.Ако решението на общинския съвет бъде отменено от окръжния съд като незаконосъобразно ,респ. от ВАС по реда на касационното обжалване ,ще е налице основание договорът за продажба да се атакува по съдебен ред ,най-вероятно на основание чл.26,ал.2 от ЗЗД-като нищожен поради противоречие със закона.Едва когато влезе в сила съдебното решение ,с което договорът се обявява за нищожен ,ще отпаднат с обратна сила правните последици ,породени от него и купувачът вече не може да се третира като собственик на имота.
- 14
Моето мнение е такова:
Продажбата, която ОбС е осъществил е нищожна според разпоредбита на чл.26 ЗЗД – противоречие със закона.
Областният управител е действал в рамките на своите правомощия, отнасяйки се до ОС, стига да е спазил срока – “Областният управител спира изпълнението на незаконосъобразни актове на общинските съвети и ги отнася пред съответния окръжен съд в едномесечен срок от тяхното получаване. Той може да отменя незаконосъобразни актове на кметовете на общините в едномесечен срок от узнаването или сезирането му.: /ЗА/
Общината ще носи отговорност за евикция при условията на чл.192 ЗЗД. Т.е. купувачът има още едно основание да иска връщане на цената, при което съответно следва да върне имота. Той няма никакъв шанс да е собственик.
Продажбата, която ОбС е осъществил е нищожна според разпоредбита на чл.26 ЗЗД – противоречие със закона.
Областният управител е действал в рамките на своите правомощия, отнасяйки се до ОС, стига да е спазил срока – “Областният управител спира изпълнението на незаконосъобразни актове на общинските съвети и ги отнася пред съответния окръжен съд в едномесечен срок от тяхното получаване. Той може да отменя незаконосъобразни актове на кметовете на общините в едномесечен срок от узнаването или сезирането му.: /ЗА/
Общината ще носи отговорност за евикция при условията на чл.192 ЗЗД. Т.е. купувачът има още едно основание да иска връщане на цената, при което съответно следва да върне имота. Той няма никакъв шанс да е собственик.
- octavius
- Потребител
Договорът е нищожен и въобще не поражда правни последици /те не са възниквали никога, за да отпадат впоследствие с обратна сила/, независимо че нищожността не е обявена по съдебен ред.
- Tod
За съжаление, това е масова практика при Общинските съвети. Колега, просто са Ви използвали или сте сравнително нов в общинската администрация. Масово, ОбС-ти "на екс" вземат подобно решение, винаги в интерес на някого!!!, знаят, че решението ще бъде спряно от Областния управител, затова бързат още в срока на обжалване от Обл.у-л, да извършат прехвърлителната сделка, пък каквото ще да става после. Подгответе се за дълги съдебни спорове, друго няма какво.
- boba
Благодаря на всички за отговорите. boba наистина работя от скоро в общинска администрация, това всъщност ми е първа работа по специалността. Нормално е да се греши особено в началото, когато още трупам опит, но се страхувам, че аз ще отнеса негативите от цялата ситуация. Поне тази грешка ще ми бъде като обеца по нататък в работата ми.
- ?!?!?
Това не е грешка, просто са ти наредили и ти си длъжен да изпълниш. Нали знаеш, че шефът винаги е прав, особено при държавните служители.
- boba
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|