начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

промените в ЗСВ

Дискусии и предложения по проекти за закони

промените в ЗСВ

Мнениеот РАДО » 10 Мар 2002, 14:36

Колеги на сайта http://www.mjeli.government.bg/zsv.htm, е проекта за изменение на ЗСВ.В законодателната програма на правителството вече трябва да е минал за обсъждане.Какво е мнението ви?Това за 2-та вида стаж и за обвързването да работиш в съдебната система за 10- години ми се вижда пълна глупост:))Но кажете си и вие мнението:)))
РАДО

RE: промените в ЗСВ

Мнениеот znajko » 10 Мар 2002, 14:50

На същото място има линк "Работна група -създаване на Национален център за професионално обучение".Много подробно е обяснено в какво се състои търсената промяна
znajko

Мнениеот Кларк Кент » 10 Мар 2002, 18:55

И аз смятам, че 10 годишното задължение е глупост. Ако заплащането на магистратите е достойно, то това само по себе си ще е достатъчен стимул да задържи желаещите в системата.А ако работещият не е доволен, няма да го спре от напускане обстоятелството, че дължи обезщетение.Още повече, че докато работи, ще научи доста начини да шиканира процеса, в рамките на който ще трябва да бъде осъден. А и това ще е поемане на задължение за бъдещо несигурно събитие, което само по себе си е нищожно едностранно волеизявление /има и съдебна практика по трудови спорове/.Та нали задължението се поема преди да е завършено успешно обучението за магистрат и преди явяването на нов конкурс вече за свободно работно място? Държавата не се ангажира да осигури задължително работа на завършилия училището, а го праща на нов конкурс, който може и да не бъде успешно издържан.А и какво значи, че завършилите училището имат предимство при назначаване пред останалите кандидати? Не е ли вратичка за връзкари? Като цяло промените са в положителна насока, но трябва да се доизпипа закона.
Кларк Кент

RE: RE: промените в ЗСВ

Мнениеот znajko » 10 Мар 2002, 23:43

Според мен идеята е кадрите за съда, прокуратура и следствие да се избират само измежду завършилите това "училище". В тази насока е докладът на работната група. Според министерство на правосъдието общото юридическо образование ще е достатъчно за придобиване на обща юридическа правоспособност. Но според съставителите на проекта за адвокатурата такова понятие- "обща юридическа правоспособност" просто няма да съществува. Ще има само адвокати и юрисконсулти и петгодишното магистърско образование е приравнено на ПУЦ. Иначе, в проекта на ЗСВ не видях механизъм, по който да се определят бройките за прием- ако такъв не бъде заложен ще се нароят доста кандидат- магистрати, които ще седят без работа и ще четат некролози, в очакване на освободено съдийско място.
znajko

Мнениеот радо » 12 Мар 2002, 23:26

май след като се вземат държавните изпити и гордо се зовеш юрист не можеш да станеш нито магистрат,нито адвокат,нито нотариус.Да живеят юрисконсултите:))))))))).То май скоро и такъв няма да можеш да станеш. Относно мненията на работната група-четох ги.Ами нали затова сега има конкурси(поне в София знам че е така)за съдии.А според проекта-един конкурс за академията,после втори за съдии.И сега смятам, че има сито -като се явят 200 кандидати за 10 места се вижда кои са най-добрите.Според мен трябва след като едно лице стане съдия периодично да посещава академията за да си повишава квалификацията.Това е по-удачно,но така е и сега.А относно стажа-пак трябва да е след държавните изпити,но да е 6 месеца,не 3. BTW.
радо

Мнениеот znajko » 12 Мар 2002, 23:54

В момента конкурсите действително са сито, но в никой случай не са средство за набавяне на необходимата съдийска квалификация. Надявам се, ще се съгласиш, че на съдийте е необходима специализирана квалификация и то към момента в който започват работата си, а не впоследствие. А и според мен изпитът винаги е субективен /има си и теории за това/, дори и да е тест- т.е. не е стабилно средство за подбор на най-добрите. Какво е BTW- да не би да е пожелание по нечий адрес?
znajko

RE: RE: RE: промените в ЗСВ

Мнениеот радо » 13 Мар 2002, 21:26

Не-btw е by the way -щях да казвам още нещо,но натиснах enter-a преди да съм успял.:))Иам резон в това,че на съдиите им е нужна квалификация като започват работа,но нали затова са 2 години в окръжния съд като младши такива.:))
радо

Мнениеот hebigatsu » 13 Мар 2002, 22:06

Проблема не е в предварителната подготовка на кандидатите за съдии. Проблема с концепциите на съдиите е в функционалната регламентация на дейността им по ЗСВ. Конкурсното начало е добре, но трябва конкурсите да се провеждат от независими органи, съставени от доказани професионалисти с научен ценз. Това се отнася и за приема в адвокатурата, ако се наложи тезата за изпита.
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот joro » 05 Апр 2002, 18:00

hora,kolegi,zakrili sa linka kam promenite v ZSV.moje li niakoi da mi go prati?6te mu bada mnogo blagodaren,pls.
joro
Нов потребител

Мнениеот macinka » 05 Апр 2002, 18:18

http://www.mjeli.government.bg/zsv.htm Tam si e sajta, samo trjabva da downloadnesh proekta.
macinka

Назад към Обсъждане на законопроекти