начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Отговорност на съдружник при напускане на дружество

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отговорност на съдружник при напускане на дружество

Мнениеот minimay » 05 Май 2011, 09:40

Здравейте,

пиша ви защото се сблъсках със следния проблем:

единия съдружник от ООД си продава дела на другия и съответно става ЕООД.
След като документите станаха готови и преди нотариуса, напускащия съдружник поиска да му се вкл. в договора или протокола от ОС,че се след продаване на дела си вече няма да има никаква отговорност за минали сделки, плащане ДДС.........

Според мен това не е възможно да бъде вкл нали?
Управител може да освободиш от отговорност, но не и съдружник.
В ТЗ търсих и намерих по този въпрос и то не съвсем:
чл.125 (3) Имуществените последици се уреждат въз основа на счетоводен баланс към края на месеца, през който е настъпило прекратяването.

аз не съм съгласна да пиша такова нещо,защото после все пак ако стане нещо и аз ще бъда отговорна...
minimay
Младши потребител

Re: Отговорност на съдружник при напускане на дружество

Мнениеот m.dimitrova » 05 Май 2011, 10:45

В ТЗ сте търсили, но не сте намерили правилния текст, а той е
Чл. 113. Дружество с ограничена отговорност може да се образува от едно или повече лица, които отговарят за задълженията на дружеството с дяловата си вноска в капитала на дружеството., като все пак говорим за съдружник, а вашия човек, след като си е продал дяловете, вече няма да е такъв.

В договора за продажба иначе всичко може да напишете, друг е въпроса какво правно значение ще има тъй нареченото освобождаване от отговорност. С други думи, напишете им го, щом държат, само че е безсмислено.
m.dimitrova
Младши потребител

Re: Отговорност на съдружник при напускане на дружество

Мнениеот minimay » 05 Май 2011, 11:26

Благодаря Ви много за мнението :)
minimay
Младши потребител

Назад към Търговско право