начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Нелоялната конкуренция(сивата икономика)?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нелоялната конкуренция(сивата икономика)?

Мнениеот plamen19 » 24 Апр 2011, 21:25

Здравейте,
Първо се извинявам ако заглавието на темата обърква!Става въпрос за следното,аз съм си легална фирма която извършва легално дадена услуга,но от доста време има хора които извършват същите услуги в свободното си време или през почивните си дни,естествено тези хора не извършват тези услуги на приятели а търсят потенциални клиенти чрез реклами и сайтове,тези хора не могат да издадат касов бон или фактура,техните прихода не са обложени с данаци,не плащат осигуровки и т.н...
какво може да се направи срещу такава конкуренция?
Благодаря ви предварително
plamen19
Нов потребител

Re: Нелоялната конкуренция(сивата икономика)?

Мнениеот TheOldMan » 24 Апр 2011, 23:32

Да работите качествено, да рекламирате дейността си, да предлагате конкурентна цена, абонамент, гаранция.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот plamen19 » 25 Апр 2011, 02:48

Страхотен отговор!Всичките тези неща ги има,какво да правим да минаваме и ние в сивата икономика след като няма кой да се справи с хората които не са легални...просто няма смисъл да си плащаме данаци,да правиме ревизий,да плащаме и търпим даначните и техните глоби...
plamen19
Нов потребител

Мнениеот fbr65 » 25 Апр 2011, 08:46

plamen19 написа:но от доста време има хора които извършват същите услуги в свободното си време или през почивните си дни

Не съм чувал, нито виждал да има данъчно облагане и социално осигуряване за работа в извън работно време. Ако пък конкурентът Ви плаща данъци и осигуровки наравно с Вас, за краткото време което работи, няма да получи средства, достатъчни за покриването им, и ще се наложи да се откаже. Изглежда, това е тънкия момент . Сигнализирайте данъчните в такъв случай, може да има ефект.
fbr65
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 25 Апр 2011, 11:13

plamen19 написа:Страхотен отговор!Всичките тези неща ги има,какво да правим да минаваме и ние в сивата икономика след като няма кой да се справи с хората които не са легални...просто няма смисъл да си плащаме данаци,да правиме ревизий,да плащаме и търпим даначните и техните глоби...

Какво значи "нелегални"? И колко могат да са ви конкуренция такива хора, които правят това в свободното си време и почивните дни?
Аз работа в една фирма която няма почти нищо общо с компютрите. Но поназнайвам от компютри и обикалям по познати на колегите или по мои познати, или по познати на моите познати, защото хората са доволни от моята работа и ме търсят. Правя го в извънработно време, по празниците, дори вечер. Взимам толкова пари, колкото хората ми предложат. Понякога 10 лева, понякога 20, понякога повече.
Пък и от коли поразбирвам. Дращя по малко в няколко автомобилни форума, и там познавам много от хората, и те ме познават и ми се примолват да дойдат или аз да отида и да погледна проблема с техния автомобил, защото по "легалните" сервизи само им прибират паричките, но не им решават проблема. Правя го отново за символично възнаграждение, в свободното си време.
Правя го за собствено удоволствие и да помогна на хората.
И сега вие ми казват да регистрирам ЕООД, да си купя касов апарат, да издавам фактури и да пускам ГФО за приходи от 300-500 лева на година? Ей с'я... Кога за последно са ви дали фактура за извършен ремонт на компютър или автомобил (изключвам официалните сервизи)? Тези сектори са си изцяло в сивата икономика и са си били там винаги. Там са още всички бояджии фаянсаджии, водопроводчици...
Какво ще ми направят данъчните? Ще ме търсят за "неоснователно забогатяване"? За 500 лева на година? Да си налягат парцалите и да гонят перачите на ДДС и контрабандата на митниците, а не да търсят кокошкари, дето изкарват пари да си купят 1 кутия цигари на ден.
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот plamen19 » 25 Апр 2011, 12:25

Това е така,но въпроса е че не става дума за 300-500лв на година,а от порядъка на 20хил до колкото може да се изкарат на година,а зависи от пирамидата може и по 100бона да се правят,разликата между тях и теб е че те не правят на приятели и на техни приятели,а те си имат реклами,сайтове както повечето фирми,но всъщност са нелегални...
plamen19
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 25 Апр 2011, 14:41

Сигнал до данъчните може би е някакъв ход, но колко ефективен... не знам. А и когато "премахнете" тази конкуренция, на нейно място ще се появи друга. 100 бона годишно са пари, за които много хора са готови да настъпят лекичко закона. Така че идеята да свалите вашите цени до ниво при което нелегалната услуга няма да бъде толкова привлекателна може би си заслужава да се обмисли :) На това се му казва "конкуренция". Да, не е съвсем лоялна, но пък какво ли в живота е такова...
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот fbr65 » 25 Апр 2011, 23:33

Интересно, как в извънработно време успяват да постигнат 100 хил. Ако пък и не ходеха на работа за заплата, стой, та гледай.
fbr65
Потребител

Назад към Търговско право