начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Връщане на пари при покупка на интелектуални продукти

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Връщане на пари при покупка на интелектуални продукти

Мнениеот servlet » 16 Апр 2010, 23:47

Не знам дали в този раздел е мястото но пускам питането тук.
Тъй като не намерих нито в търговския закон, нито в закона за авторските права, а не знам къде другаде да го търся направо не знам какво да правя с един клиент.
Продал съм му интелектуален продукт текстови файл с бизнес решения. Той не остана доволен и иска да му бъдат върнати парите.
В закона за защита на потребителите пише нещо за рекламациите но никъде в него не се споменава за следлки с интелектуални продукти и по-точно файлове, които няма как да бъдат върнати. Някъде се коментираше това по медиите ли по нета ли, но не знам в кой закон е уредено това.
Ако трябва да му върна парите той как ще ми върне файла... не е възможно...
Договор с него не е подписван, а е направено плащане по сметка.
Някъде четох че трябва трябва да се подпише споразумение, че тази информация няма да се ползва, но текстовете които съм изпратил вече са прочетени в подробности и аз няма как да следя дали ми наруваша правата, дали той няма да използва някои от идеите в документа.
Не знам дали ме разбрахте. Ще се радвам някой да насочи къде да погледна
mishelfoster.com
servlet
Нов потребител

Re: Връщане на пари при покупка на интелектуални продукти

Мнениеот moommy » 17 Апр 2010, 08:52

Без намерения да се заяждам или подобни ще кажа следното: Хубаво е, че работите в определена сфера и Ви се плаща за това, но ще бъде още по-хубаво когато разберете, че не е възможно да концентрирате в себе си всички облаги.

Приемете бизнеса като разпределяне на средства и извадете частта, която се полага за юридическото оформяне на договора предварително, за да не се налага да разпределите многократно повече след това :)

По въпроса: имаме трансфер на "Ноу-хау" както го описвате (в ТЗ е използван термина "производствен опит"). Имате и милион милиарда възможности за развитие на ситуацията. Ще си послужа с един пример, за да стане ясно, че нищо не е ясно :)

Какво става с клаузата за конфиденциалност в случай, че след трансфера на "Ноу-хау" се окаже, че същата е нищожна?
Аватар
moommy
Младши потребител

Назад към Търговско право