начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Необходим ли е лиценз?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Необходим ли е лиценз?

Мнениеот rose_bianchi » 09 Яну 2010, 14:34

Здравейте!
Мой приятел ще прави платен сайт, който ще бъде чисто информационен,без продажби през него. В него ще се показват продуктите на известни български производителни компании,като всеки продукт ще си излиза с номенклатурен номер,зададен от предприятието-производител.Ще се показва и логото на фирмата-производител. Въпросът ми е: Необходимо ли е разрешението(под формата на лиценз и др.)на дадена производителна компания,за да се предлагат нейните продукти и за да се изобразява нейното лого в този сайт, при положение,че за тях е изгодна такава реклама?
rose_bianchi
Нов потребител

Re: Необходим ли е лиценз?

Мнениеот SashkoS » 09 Яну 2010, 17:20

Нещо не е ясно...
Вие няма да продавате, но ще показвате?
Изображенията може да са с авторски права, марките и наименованията са запазена марка, информацията също може да е обект на права.
Така нещата не са много ясни, трябва ви консултация с юрист. Но не виртуална.
SashkoS
Потребител

Re: Необходим ли е лиценз?

Мнениеот TheOldMan » 10 Яну 2010, 00:36

rose_bianchi написа:Здравейте!
Мой приятел ще прави платен сайт, който ще бъде чисто информационен,без продажби през него. В него ще се показват продуктите на известни български производителни компании,като всеки продукт ще си излиза с номенклатурен номер,зададен от предприятието-производител.Ще се показва и логото на фирмата-производител. Въпросът ми е: Необходимо ли е разрешението(под формата на лиценз и др.)на дадена производителна компания,за да се предлагат нейните продукти и за да се изобразява нейното лого в този сайт, при положение,че за тях е изгодна такава реклама?

Отзад напред:
1. Защо си мислите, че за тях ще е изгодна? Ако трябва да изкарате информация за производители на маратонки, кого ще сложите на 1-во място? Найки или Пума? По какъв критерий и дали втория в списъка ще е щастлив от това? Ами ако забравите Адидас - те няма ли да са нещастни? Да не кажа сърдити.. Фирмите са примерни, но на българския пазар работата ще е още по-циганска... винаги ще има онеправдани, на които вие ще сте виновни. Или ще настояват да си платят, само и само да са на първо място. Или ще искат или да са на първо място, или изобщо да не се публикуват. Или ще се съгласят, ама след месец ще поискат да не се показват, след още 2 месеца пак ще пожелаят...
2. Платен сайт, който няма да продава нищо... абе приятеля си знае, ама няма да изкара дълго... освен ако не предлага информация, която я няма в гугъла. А ако публикува информация, която я няма в гугъла, може някоя фирма да не е много щастлива от това. Ако ме разбираш какво искам да кажа...
3. По същество - ами попитайте фирмите. Пратете един мейл "Извинете, имаме сайт - ххххххх.bg, в който смятаме да рекламираме вашата компания/продукт. Имате ли нещо против да се изобразява Вашето лого и номенклатурата ви там? Ние от Вас пари за рекламата няма да искаме. Вие ще искате ли пари от нас за показване на логото?" :) По принцип всяка емблема на фирма е запазен знак, за изобразяването на който се иска разрешение от притежателя на правата.
Сега като се замисля обаче.... ако във вашия сайт се ползва линк към страницата на фирмата, където е показано логото на фирмата... всъщност вие не ползвате логото, само показвате препратка към него, което мисля, че няма как да е наказуемо. Ама хич не съм сигурен в това, което говоря.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Търговско право