начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Изключване на съдружник в ООД по чл. 126, ал. 3, т. 1 ТЗ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изключване на съдружник в ООД по чл. 126, ал. 3, т. 1 ТЗ

Мнениеот A.Pato » 17 Дек 2009, 11:29

Здравейте, колеги,

Имам един сложен казус, който съм започнал да разплитам, но не съм сигурен дали съм тръгнал в правилна посока, затова реших да се допитам до мнението на някой, който е минал през тази процедура.

Става въпрос за изключване на съдружник по 126, ал. 3, т. 1 ТЗ. Проблемът ми е, че въпросното ООД е с квотно разпределение в капитала 4900 към 100 и съдружникът със стоте лева в капитала е чуждестранно физическо лице и не се е появявал от две години, никой не го знае къде е и как да се свърже с него. Дружественият договор предвижда всички решения на ОСС да се вземат с пълно мнозинство от капитала. По този начин не мога да вземам абсолютно никакви решения и ми е наложително да изключа въпросния съдружник.
Та въпросът ми е следният: Ако свикам три поредни ОСС и не ми се яви, това може ли да се счита за системно неизпълнение на задълженията му за оказване съдействие за осъществяване дейността на дружеството? И изпращането на покана за свикване на ОСС по реда на 42, ал. 1 ГПК или нотариална покана (досега съм пратил две писма с обратна разписка, ще изпратя една нотариална покана и след това мисля чрез нотариус да връча предупреждението за изключване) счита ли се за редовно връчване?

Практиката по втория въпрос е противоречива, някои съдилища считат, че е задължително личното връчване, други са на мнение, че 42 ГПК се прилага и при гражданскоправните отношения и няма пречка по този ред да бъдат изпратени документи, като те се считат за редовно връчени.

Ще Ви бъда благодарен, ако ми споделите Вашия опит или изкажете мнение по казуса.
A.Pato
Потребител

Re: Изключване на съдружник в ООД по чл. 126, ал. 3, т. 1 ТЗ

Мнениеот nksuccess » 19 Дек 2009, 12:30

137 ал3 . Изключваният съдружник не гласува и неговият дял се приспада от капитала при определяне на мнозинството. Тоест имаш си пълно мнозинство с останалите дялове. И това решение не противорече на дружествения договор. Друг вариант да го изключите е с решение за допълнителни парични вноски. Всичко си го има в ТЗ. Четете колега :D .

Желая ви успех с вписването на обстоятелствата в ТР.
nksuccess
Потребител

Re: Изключване на съдружник в ООД по чл. 126, ал. 3, т. 1 ТЗ

Мнениеот A.Pato » 21 Дек 2009, 11:25

nksuccess написа:137 ал3 . Изключваният съдружник не гласува и неговият дял се приспада от капитала при определяне на мнозинството. Тоест имаш си пълно мнозинство с останалите дялове. И това решение не противорече на дружествения договор. Друг вариант да го изключите е с решение за допълнителни парични вноски. Всичко си го има в ТЗ. Четете колега :D .

Желая ви успех с вписването на обстоятелствата в ТР.

Да, това за вземане на решение с приспадане на дела на изключвания съдружник е ясно. Но нали трябва да представя доказателство, че въпросният съдружник е бил редовно канен за провеждане на Общи събрания, за да го изключа на основание 126, ал. 3, т. 1. И в този смисъл ми е питането - дали някой има практика по въпроса счита ли се за редовно връчена поканата за ОСС и предупреждението за изключване, ако са изпратени с писмо с обратна разписка и в последствие с нотариална покана?

Благодаря Ви все пак за мнението, колега, но не ми беше това въпросът.
A.Pato
Потребител

Назад към Търговско право