начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

От кого да търся изпълнение на задълженията?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

От кого да търся изпълнение на задълженията?

Мнениеот andreyb » 18 Май 2011, 23:29

ЕООД има неизпълнено задължение за заплащане на сума към друго дружество, за което е сключен договор. Докато договорът е в сила, ЕСК прехвърля дяловете на трето лице, което е собственик и досега на същото ЕООД. В договора за прехвърляне на дяловете е записано, че продавачът отговаря солидарно с купувача на дяловете за скрити задължения и при наличие на такива купувачът може да иска от продавача /стария ЕСК/ изпълнението им.
Въпросът ми е от кого да търся парите - от купувача и настоящ ЕСК ли или от бившия ЕСК?
andreyb
Нов потребител

Re: От кого да търся изпълнение на задълженията?

Мнениеот DEKAH » 19 Май 2011, 07:45

andreyb написа:ЕООД има неизпълнено задължение за заплащане на сума към друго дружество, за което е сключен договор. Докато договорът е в сила, ЕСК прехвърля дяловете на трето лице, което е собственик и досега на същото ЕООД. В договора за прехвърляне на дяловете е записано, че продавачът отговаря солидарно с купувача на дяловете за скрити задължения и при наличие на такива купувачът може да иска от продавача /стария ЕСК/ изпълнението им.
Въпросът ми е от кого да търся парите - от купувача и настоящ ЕСК ли или от бившия ЕСК?

Задълженото лице е дружеството. Облигационната връзка, по силата на договора, възниква между юридическите лица, а не между представляващите ги или пък собствениците на капитала. Насочете исковата си претенция срещу дружеството. Продажбата на дяловете няма никаква връзка в случая. Ако беше продажба на търговско предприятие - това е друга бира.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 19 Май 2011, 09:15

andreyb написа:Въпросът ми е от кого да търся парите - от купувача и настоящ ЕСК ли или от бившия ЕСК?

andreyb написа:ЕООД има неизпълнено задължение за заплащане на сума към друго дружество ...

Аз ако имам вземане към Вас, от кого да си търся парите?
а/от съседа Ви
б/от Бойко Борисов
в/от филанкишията
inspectora
Активен потребител

Мнениеот andreyb » 19 Май 2011, 10:19

има ли някакъв срок за предявяване на подобни претенции и след изтичането на който новият собственик на дружеството има право да откаже изпълнение на задължения, поети при стария собственик? Тъй като в конкретния случай са минали над 4 г.
andreyb
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 19 Май 2011, 10:31

andreyb написа:новият собственик на дружеството има право да откаже изпълнение на задължения, поети при стария собственик?

Не разбрахте ли, че задълженията не са поети от стария, или от новия собственик, а от дружеството?

Срокове има и зависят от източника на задължението, както и от разни други факти, които са се /или пък не са се/ случили междувременно.
inspectora
Активен потребител

Мнениеот andreyb » 19 Май 2011, 17:37

ок, бихте ли дали малко повече детайли имам ли основание да си получа дължимите суми или не. Задължението е по договор, има издадени фактури, които не са платени.
andreyb
Нов потребител

Мнениеот Melly » 19 Май 2011, 19:15

Време ви е да посетите адвокат.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 19 Май 2011, 20:59

andreyb написа:ок, бихте ли дали малко повече детайли имам ли основание да си получа дължимите суми или не. Задължението е по договор, има издадени фактури, които не са платени.

Естествено, че има основание /по принцип/ - нали има договор, по който не е платено!
Но тези 4 години /които са минали/ са малко притеснителни, защото съществуват и по-кратки давностни срокове от общата 5-годишна давност /а и тези 4-години не казвате от кое се броят, което също има значение, защото може да не е текла давност през всичките ... /- изобщо идете с документите при адвокат, за да ги погледне.
После, отделен е въпросът, ако е изтекла давността какво става с вземането ;)
Съвсем пък друг е въпросът какво има в дружеството - длъжник ... т.е. не дали имате основание да си искате парите, а дали на практика имате някакъв шанс да си ги получите ...
Колко станаха - поне 5-6 "детайла", които само при наличието на цялата документация и фактология биха могли да се "избистрят" и в крайна сметка да разберете дали изобщо да се захващате със случая, или да пиете една вода ;)
inspectora
Активен потребител

Назад към Търговско право