начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

запис на заповед - обжалване

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

запис на заповед - обжалване

Мнениеот danirus » 09 Фев 2010, 13:44

Здравейте, имам 6 дни за вземане на решение, затова се надявам някой да ми отговори своевременно.

Получих разпореждане с което се отхвърля искането за издаване на заповед за изпълнение по запис на заповед, като мотива е че не е редовен от външна страна:
"по отнощение на падежа е налице неяснота на конкретната дата, посочена в ценната книга като падеж на задължението, тъй като е налице поправка на една от цифрите на тази дата, поради което не става ясно дали падежа е на 21 или на 31 ...." после се казва че се отхвърля без да се изследва документа дали удостоверява подлежащото на изпълнение вземане срещу длъжника.
Аз обаче имам две "запис на заповед" като застраховка с/у унищожение или подобни глупости (жената просто пише грозно и изобщо не е поправяно, а си е коригирала последното ченгелче на двойката което беше слязло надолу вмесо нагоре - пишеше на колене -но не буди съмнение датата ).
Въпросите ми за яснота ще формулирам в точки:

1.Подавам жалба с/у отхвърлянето като се позовавам на чл. 536 ТЗ
"Чл. 536. (Нов - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) (1) Документ, който не съдържа някои от реквизитите, посочени
в чл. 535, не е запис на заповед, освен в случаите, определени в ал. 2, 3 и 4.
(2) Запис на заповед, в който не е посочен падежът, се смята платим на предявяване.
" т.е. ако не се приема датата това не прави документа нередовен от външна страна.Тогава обаче идва проблема , че не е предявяван (парите трябваше да се платят по банкова сметка и е написано в заповедта и дори 200 лв. са приведени, но само толкова). Имали смисъл да подавам такава жалба или е безсмислено без предявяването?
2.Подавам жалба като представям и втората запис на заповед (същия текст, но без поправка). Всъщност дали въобще е възможно това? И проблема с предявяването има ли го пак?
3. Внасям ново заявление със втората запис на заповед, като си плащам наново държавната такса и това не е толкова спешно да стане до 6 дена, но ако не е предявено има ли начин да не бъде отхвърлено или само ще плащам държавни такси за да е гадорията пълна и нестраведливоста да тържествува.

И понеже очаквам някой да дойде и да ми каже да отида при адвокат, щото и те трябвало да ядат - ходих разбира се, тя дори ми е приятелка , но въпреки че работи от 10 години това и беше първата запис на заповед и няма опит. Каква е гаранцията че следващия ще има опит..., затова питам тук - повече хора може някой и да знае повече, пък смятам покрай случая и приятелката ми да натрупа опит, защото няма да се отказвам и до дело може да стигнем.
danirus
Нов потребител

Re: запис на заповед - обжалване

Мнениеот dimist » 09 Фев 2010, 14:11

При адвокат/ с опит в конкретната правна сфера/ се ходи преди... , ако отидете след..., си носите последията.
Че не е предявен , няма проблем, просто забравете за присъждане на разноски.
След като времето не ви пречи, жалете.
Накрая най важното - така, както сте го написали, става дума за два отделни записи на заповед, по които имате отделни права. Но просто не ви съветвам , ако се снабдите с изпълнителни листи и по двата, да предявите само единия и то в размера, който ви дължи. Бъдете добросъвестен, за да нямате проблеми.
dimist
Потребител

Мнениеот danirus » 09 Фев 2010, 15:22

dimist благодаря ти за отговора, но как се намира адвокат с опит точно в тази сфера - да се надявам че някой ще ми каже - " а, мерси , не ти искам парите, иди ги дай на друг ..." Ако имаш идея за Бургас, пращай я на лични.

Само дето не разбрах кой вариянт е най-подходящ.Разноските ще ги преживея, важно е справедливоста да възтържествува. Аз и пари не очаквам да взема дори с изпълнителен лист. Разбира се, че няма да да искам два пъти да ми се плати, нали с/у лъжите и кражбите се боря. Проблема е,че един изпълнителен лист не мога да взема.

Да разбирам ли че мога да пробвам вариянта с обжалване (1) и това че не е предявен не пречи? Или направо всичко наново ?
danirus
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 09 Фев 2010, 16:16

danirus написа:Здравейте, имам 6 дни за вземане на решение, затова се надявам някой да ми отговори своевременно.

Получих разпореждане с което се отхвърля искането за издаване на заповед за изпълнение по запис на заповед, като мотива е че не е редовен от външна страна:
"по отнощение на падежа е налице неяснота на конкретната дата, посочена в ценната книга като падеж на задължението, тъй като е налице поправка на една от цифрите на тази дата, поради което не става ясно дали падежа е на 21 или на 31 ...." после се казва че се отхвърля без да се изследва документа дали удостоверява подлежащото на изпълнение вземане срещу длъжника.
Аз обаче имам две "запис на заповед" като застраховка с/у унищожение или подобни глупости (жената просто пише грозно и изобщо не е поправяно, а си е коригирала последното ченгелче на двойката което беше слязло надолу вмесо нагоре - пишеше на колене -но не буди съмнение датата ).
Въпросите ми за яснота ще формулирам в точки:

1.Подавам жалба с/у отхвърлянето като се позовавам на чл. 536 ТЗ
"Чл. 536. (Нов - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) (1) Документ, който не съдържа някои от реквизитите, посочени
в чл. 535, не е запис на заповед, освен в случаите, определени в ал. 2, 3 и 4.
(2) Запис на заповед, в който не е посочен падежът, се смята платим на предявяване.
" т.е. ако не се приема датата това не прави документа нередовен от външна страна.Тогава обаче идва проблема , че не е предявяван (парите трябваше да се платят по банкова сметка и е написано в заповедта и дори 200 лв. са приведени, но само толкова). Имали смисъл да подавам такава жалба или е безсмислено без предявяването?
Според мен трябва да докажете предявяването.
2.Подавам жалба като представям и втората запис на заповед (същия текст, но без поправка). Всъщност дали въобще е възможно това? И проблема с предявяването има ли го пак?
Освен че го има проблема, ЗЗ не се прави на ксерокс в няколко екземпляра, то си е вече друга ЗЗ.
3. Внасям ново заявление със втората запис на заповед, като си плащам наново държавната такса и това не е толкова спешно да стане до 6 дена, но ако не е предявено има ли начин да не бъде отхвърлено или само ще плащам държавни такси за да е гадорията пълна и нестраведливоста да тържествува.
А какво Ви пречи да си го предявите?

И понеже очаквам някой да дойде и да ми каже да отида при адвокат, щото и те трябвало да ядат - ходих разбира се, тя дори ми е приятелка , но въпреки че работи от 10 години това и беше първата запис на заповед и няма опит. Каква е гаранцията че следващия ще има опит..., затова питам тук - повече хора може някой и да знае повече, пък смятам покрай случая и приятелката ми да натрупа опит, защото няма да се отказвам и до дело може да стигнем.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот danirus » 09 Фев 2010, 17:03

А какво Ви пречи да си го предявите?

Ами как какво! Нали тези дето имат да дават пари все се крият, све са на работа и все ги няма.Така,че срока за протест и нотариална покана е минал покрай постоянните обещания, че другата седмица ще ги плати. Не че е невъзможно обаче да се да се напише нова запис на заповед (не казва че няма да върне парите - само не го прави), но май по реалистично ми звучи дело за неоснователно обогатяване.

Значи пак опираме да предявяването. Тогава чл.514 ТЗ за какво е написан:

Чл. 514. (Нов - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) (1) Приносителят губи правата си срещу джирантите, издателя и
другите задължени лица, с изключение на платеца, ако пропусне сроковете:
1. за предявяване на менителницата на предявяване или на определен срок след предявяването;
2. за извършване на протест поради неприемане или неплащане;
3. за предявяване на плащане при уговорка "без разноски".
danirus
Нов потребител

Назад към Търговско право