начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Материален интерес при заверяване на А4???

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Материален интерес при заверяване на А4???

Мнениеот antri » 14 Яну 2010, 18:42

Здравейте, колеги.. Сега се връщам от среща с клиент и съм бяснааааа.. :evil: Нотариусът при заверката на А4 е приел капитала /50 000/за материален интерес, и е друснал вместо 40 - 400 кинта за заверки!!! Звъннах веднага в кантората, разбира се, и една наперена лелка ми обясни, че те имали инструкции, и винаги така са правили!!
Преди време пак имах подобен опит да ме одрускат, но нотариуската се посъветва, и си ми върна парите после:)
Намерих инструкция с текст :-" Инструкция No 38 на Министерство на правосъдието и правната евроинтеграция за прилагане на Тарифа за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност. Частни документи без определен материален интерес са пълномощните, клетвените декларации, махленски свидетелства и свидетелски показания, молби и заявления с искания до оправомощени органи, покани за гостувания в страната и в чужбина, декларации и съгласия и договори с неопределен материален интерес."

Правилна ли ми е насоката? И към Камарата ли да се обърна, ако .... /изпуснат епитет/ не преначисли сумата?
antri
Потребител

Re: Материален интерес при заверяване на А4???

Мнениеот REVOLUTION » 14 Яну 2010, 19:44

Какво трябва да означава "махленски свидетелства"? :shock: :shock: :lol: :mrgreen:
Иначе наистина практиката при заверяване на тези заявления е противоречива.Преди време масово взимаха размера за капитала за материален интерес.Напоследък , като че ли не е така , но не съм сигурен , защото винаги си ги подавам заявленията аз като заявител.Като че ли сте прав/а , не ми се струва правилно да се приема едно заявление към ТР капитала за мат.интерес , но....най-вероятно само съд ще оправи нещата , едва ли камарата е компетентна да вземе отношение.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот nksuccess » 14 Яну 2010, 20:39

Взимат както им дойде....някои гледат материалния интерес, други взимат такса за заверка на подписа... зависи от нотариуса
nksuccess
Потребител

Мнениеот martinela_m » 14 Яну 2010, 22:38

:?: Моля? Материален интерес ли? Явно кризата е чукнала на вратата и на нотариусите? Чак пък толкова ли? Не може да бъде!
Какъв материален интерес бе! На това чудо, наречено А4 ако следва да се прави нотариална заверка, трябва да се таксува като заверка на подпис. Препоръка - сменете нотариуса и си изберете някой не толкова нагъл и гладен. А това с НК едва ли ще даде резултат, те там с нокти и зъби се борят още да си вдигат тарифата.
martinela_m
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 14 Яну 2010, 22:59

Нали за това има привилегия адвокатите да заверяват сами документите - просто с пълномощно на адвокат.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 14 Яну 2010, 23:57

Чл. 15. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) (1) Вписване, заличаване и обявяване могат да се заявяват от:
....
(5) Когато заявлението не се подава лично от заявител по ал. 1 и 3, подписът на заявителя трябва да е нотариално заверен.

Тарифа за Нотариалните Такси

5. За удостоверяване на датата и подписите на частни документи без определен материален интерес:
а) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)за първия подпис 5 лв;
б) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)при преупълномощаване таксата за подпис е в двойния размер по буква „а”
в) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)за всеки следващ подпис 2 лв;
г) (нова - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)на документ, който ще се ползва за учредяване, промяна или прекратяване на права върху имот, за всеки подпис 10 лв;
д) (нова. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)при преупълномощаване таксата за подпис на документ, който ще се ползва за учредяване, промяна или прекратяване на права върху имот, е в двойния размер на таксата по буква „г”

*Забележка. Таксата по т. 5 се събира еднократно при едновременното удостоверяване на датата и подписите, а в противен случай се събира отделно.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот antri » 15 Яну 2010, 11:05

Ivan_lawer - аз не съм още баш от гилдията, както не еднократно посочвам в постовете си :roll: Раста още, дет се вика..
И по принцип ползвам други нотариуси, просто сега клиентите ми предпочетоха в Люлин да си направят заверките.. Ако някой е заверявал при нотариус Гочев, и е минал без материален интерес, ще съм му благодарна да даде ЕИК, че с копие от регистъра да ида да ги питам дали пък не смятат когато както им падне..

Dekan, прав си - точно подпис се заверява, не се удостоверява материален интерес :evil: Но тези гадове държат, да четат капиталът като интерес, и ..гррр... Аз сега се замислих- ми като им кацне едно дружество с неденоминиран капитал - ми де ще затворят кантората:))
antri
Потребител

Мнениеот A.Pato » 15 Яну 2010, 12:54

Колега, това, което Ви се е случило, е безумие! Толкова съм възмутен, че нямам думи ... Цитирайте на въпросния нотариус горепосочения чл. 38 от Инструкцията и ако не се постресне, действайте по всички законови начини да си търсите правата.
A.Pato
Потребител

Мнениеот ianeva » 15 Яну 2010, 14:30

REVOLUTION написа:Какво трябва да означава "махленски свидетелства"? :shock: :shock: :lol: :mrgreen:

включване Оff

REVOLUTION, никак даже не е смешно какво и как ще свидетелства махалата :)
В практиката си съм ги срещала при производства/процедури, свързани с издаване на удостоверения за търпимост /прословутите узаконявания по ЗУТ/. Най-общо са частни документи, които материализират свидетелства на съседите на определена постройка /кога е строена, в какъв вид и прочие/. С две думи съседи /от махалата :P / свидетелстват и декларират, под формата на именно тези "махленски свидетелства", че къщата на Пенчо е построена именно през 1984 г., а не през 1990 г. примерно, имала е/има толкова и толкова етажа, еди-какви си керемиди и т.н.

А по темата - на колегата желая успех, както и да пише, в случай, че се случи чудото и парите бъдат върнати. Пък може и с основание да считат, че са прави - при аналогичен казус на мой колега /юрист е, но не е вписан в колегията адвокат/ се позоваха на чл. 10 от цитираната от Вас инструкция № 38/16.11.1998 г. - "Чл. 10.Таксата по т. 10 от тарифата се събира при удостоверяване на датата и подписите на договори с определен материален интерес, например като: договор за доброволна делба, заявления за суперфиции по чл. 56 ЗТСУ, договор за продажба, замяна, дарение на движими вещи, договор за дарение на парични суми, предварителни договори, договор за заем, за наем, изработка, поръчка, договор за продажба на наследство, търговски договори, дружествени договори, учредителни актове, протоколи и решения от общи събрания, когато съдържат имуществени клаузи".
За мен лично завлението за първоначално вписване в ТР не попада в кое да е от изброените в този чл. 10, за да се сметне по т. 10 от Тарифата.
В други кантори пък /проведох няколко разговора по повод темата Ви, иначе никога не ми се е налагало да правя такъв тип нотариално удостоверяване/ таксата я смятат по точка 9 от Тарифата, считайки, че заявлението попада именно там - 9. (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г., в сила от 1.07.2009 г.) За удостоверяване на датата и подписите на договори и на едностранни изявления с определен материален интерес и подлежащи на вписване, за извършване на нотариално завещание, при издаване на препис на обявено саморъчно завещание, за изпълнение на завещание, за извършване на протест, за приемане на съхранение на документи и книжа с определен материален интерес, за удостоверяване съдържанието на частни документи с определен материален интерес се събира 50 на сто от таксата по т. 8, но не по-малко от 30 лв."
На Ваше място бих изпратила писмо до Министерство на правосъдието, с описание на Вашия случай, с прилагане на противоречива практика /щом колегите твърдят, че има/ и искане да вземат отношение/указания /всичко с копие до Нотариалната Камара/. Ако не се получи, защо да не пробвате и с един иск за неоснователно обогатяване. Виждам, че интереса не е голям /между другото при капитал от 50 000 лева сметка 400 лева не излиза, както и да го смятаме, ако е заверявано само едно заявление и нищо друго, разбира се/, няма да натежи откъм държавна такса, да видим как ще се произнесе съда.
п.п. Съвсем по друга тема - при събиране на различни такси за едно и също вписване, от АВ - Имотен регистър, в различни краища на страната /казуса касаеше тогава вписване на заличаване на ипотека и имаше многобройни сигнали до Министрество на правосъдието от колеги/ Министерството излезе със свое становище и нарочно писмо с указания в тази насока. Имаше ефект!
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот antri » 15 Яну 2010, 15:54

Така е, ianeva, заявленията са няколко - едното с 5, другото с 50 хилки капитал, и Г1, пълномощни.. и т.н... Отгоре на всичко са взели и за едно заявление повече, ама халал да са им петте лева:)
Таксата е изчислена на осн. т.9 от тарифата, съответно е на половина на т.8.
ПОдготвям вмомента едно искане към кантората, в частност мило обръщение към нотариуса и помощник- нотариуса, за да се възползвам от седемдневния срок, в който тази сметка може да бъде корегирана.. Ще пусна копия от това искане и до папата!
Ако не възстановят сума - иск. Интереса наистина не е голям в случая, но очевидно това е практиката на съответната кантора - ще издиря чрез търговския регистър всяка заблудена душица, заверила документи при този нотариус. Спортна злоба ме тресе вече.. :twisted:
antri
Потребител

Мнениеот DEKAH » 15 Яну 2010, 23:00

Ъъъъъ какъв материален интерес има в едно ЗАЯВЛЕНИЕ по образец?

Това, че капитала на едно дружество е 92736408237602387432608372 лева, не означава, че нотариуса трябва да извади калкулатора и да сметне таксичката на основание капитала. Нито го прехвърляме, нито е договор... абе май са единици необразованите и нагли нотариуси, на които изобщо не им пука.

Добре де. Искам заверка на А4 за промени по партидата на дружеството, касаещи адреса на управление. Пак ли ще ми калкулира таксата на основание капитала?

М....цата им ненаядена!

Аз ако бях щях да прасна един жалба до КЗП.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот optiontrade » 21 Яну 2010, 01:47

Колежката Ianeva е дала добро предложение, върху което и аз съм имал повод да помисля.

Крайно време е някой да занимае почитаемия съд един иск по 55 ЗЗД относно своеволията на нотариусите при определяне на материалния интерес. Защото има достатъчно примери от пракиката, когато е доста неясно (само за съответния нотариус изглежда не е) как се определя материалният интерес например по договор за търговско представителство, където възнаграждението не е определено и зависи от бъдещите сделки или при уговорени алтернативни престации - кумулират ли се стойностите или се осредняват? А какво правим при договори с неопределен срок и периодични плащания?
Моята логика ( а може и така да ми се иска 8) )е, че след като не може да се определи материалният интерес въз основа на съдържанието на документа, следва да се събере мнинимума по Тарифата по съответната точка. Всичко останало над този минимум е спекулация и има за резултат плащане без годно правно основание поне за мен. Ако не е така нека съдът да каже как е :) Едно решение по 55 ЗЗД ще направи революция просто.
Ако се настъпят нотариусите по мазола по този начин резултатът ще е предполагам една новичка, хубава и подробна тарифка.

В конкретния случай с това А4 - десетки пъти съм използвал такива заявления, особено в началото когато ТР потегли със скоростта на теснсолинейката от гара Септември и никога не съм виждал и чувал някой да събира такса върху материалния интерес/капитала. Според мен тук таксата е събрана без основание и разликата ще подлежи на връщане. КЗП и НК и т.н. са хубави неща ама като получи призовка и прозре фундаметалното значение на случващото се има голяма вероятност нотариусът на крака да ти донесе парите за да се откажеш от иска.
optiontrade
Нов потребител

Мнениеот milenaaa » 08 Фев 2010, 12:37

Здравейте! Аз малко късничко се присъединявам, но ми е интересно дали въпросния нотариус е възстановил сумата, защото на мен също ми изчисляват материален интерес на Заявленията А4 и то отпреди 3-4 месеца. Когато попитах нотариуса защо вече заверевят и материален интерес освен подписа отговора беше цитирам "миналата седмица се събрахме нотариусите и взехме решение да се събира материален интерес върху сумата написана в заявленията които подлежат на вписване в ТР, но.............. има вариант, ако искаш разбира се, за да не плащаш материален интерес го дописвай допълнително, така ще ти вземем пари само за заверка на поспис" ......ами това е от мен явно е масова практика на нотариусите в кризата да си докарват някой лев допълнително!
milenaaa
Потребител

Мнениеот y_donchev » 08 Фев 2010, 13:09

Таксата очевидно е взета неправомерно и трябва да се търси връщането и включително и чрез съд. Но въпроса ми е защо въобще ги заверявате нотариално въпросните заявления, след като това не се изисква по закон (ЗТР)? Адвоката с изрично адвокатско пълномощно е пълноправен заявител (по ЗТР). :lol:
y_donchev
Младши потребител

Мнениеот ianeva » 08 Фев 2010, 15:54

y_donchev написа:Таксата очевидно е взета неправомерно и трябва да се търси връщането и включително и чрез съд. Но въпроса ми е защо въобще ги заверявате нотариално въпросните заявления, след като това не се изисква по закон (ЗТР)? Адвоката с изрично адвокатско пълномощно е пълноправен заявител (по ЗТР). :lol:

Много е просто - колегата не е вписан адвокат, сама го е посочила в свой пост по темата. И после, като си е прочела ЗТР, а аз не се съмнявам, че го е направила, както и всеки един от писалите по темата, се е насочила към другата, регламентирана в него възможност.
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Назад към Търговско право