Здравейте колеги!
Ще си позволя да Ви занимая с един вид договор, чието разваляне предстои да стане актулана тема от тук нататък... Става въпрос за Договора за финансов лизинг. И така:
1. В "стандартните" Общи условия за финансов лизинг на най-големите лизингови компании няма такова животно като 'прекратяване от страна на лизингополучателя'. След като си разлистиме разпоредбите на Търговския закон и субсидиарния му ЗЗД какво да видим? И там няма необходимата уредба по въпроса... Разпоредбите на обикновения договор за наем не са приложими.
2. Предвидени са, разбира се, редица условия за това как лизингодателят може да прекрати Договора - основния - при неплащане на вноските, като отсрещната страна дължи в най-добрия случай "вноските до прекратяването на договора, заедно с лихвите" . А това, че лизингополучателят в един момент може да няма възможност да плаща не се предвижда да се уреди нормално, а трябва да изпадаме в неизпълнение, неустойки лихви... Що за неравенство е това в един двустранен догвор?!
Ето какво излиза накрая - ако си в ролята на лизингополучателя и си бил редовен платец на получените вещи, след като не можеш вече да си изпълняваш задълженията, не можеш с уведомяването на отсрещната страна, че желаеш да и върнеш веща и да прекратиш договора да прекратиш правната връзка?
Явно не! Ще трябва да се стигне до неизпълнение, за да инициира, видите ли Господаря лизингодател развалянето на Договора. А кога ще направи това - никой не знае, понеже е записано, че "...има право при неплащане на вноска в 20-дневен срок да прекрати..." Едно е да имаш право, друго е да го осъществиш... И защо да го осъществяваш, като не ти е нужна ползваната вещ от лизингополучателя? Можеш да поизчакаш няколко месеца да му се посъберат вноски и лихви и айде, джанъм, в съда да си ги искаме, сметчицата да му запорираме и т.н. и т.н.
Ерго, законодателната дупка дава широки възможности за мръсни номера от страна на лизингодателя ми се струва... А на вас?
Въпросът ми е на някой налагало ли му се е да разваля такъв договор, опит, принципна постановка? На какво, аджеба, да се опре лизингополучателя, за да развали по един цивлизован начин този договор поради невъзможност за изпълнение на своите задължения?
Благодаря за времето, което отделяте на размисъла ми и Вашия отговор по него.
- Дата и час: 24 Фев 2025, 04:13 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Разваляне на Договор за финансов лизинг
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Разваляне на Договор за финансов лизинг
Приветствувам темата.
Проблема се задълбочава и разширява. Не намирам практика по казуса.
Имам същия проблем, дори при наличие и на договор за обратно изкупуване от доставчика, Лизингодателя отказва да приеме обратно автомобилите (остатъчната им стойност вече е 40% от покупната) и да ги предяви за обратно изкупуване от доставчика, въпреки просрочените вече 10 мес.вноски.
Проблема се задълбочава и разширява. Не намирам практика по казуса.
Имам същия проблем, дори при наличие и на договор за обратно изкупуване от доставчика, Лизингодателя отказва да приеме обратно автомобилите (остатъчната им стойност вече е 40% от покупната) и да ги предяви за обратно изкупуване от доставчика, въпреки просрочените вече 10 мес.вноски.
-
wladi - Потребител
Re: Разваляне на Договор за финансов лизинг
Здравейте,
ако някой има да каже нещо по темата,нека го направи.Имам точно този проблем-невъзможност да изплащам вноските по финансов лизинг,а лизинговата компания не желае да приеме обезпечението обратно.Директно ми заявиха,че не се нуждаят от него и не ги интересува,че не мога да плащам.Ще си вземат парите по съдебен ред.Казаха ми да пусна молба за приключване на договора,която обаче най-вероятно нямала да бъде одобрена.
ако някой има да каже нещо по темата,нека го направи.Имам точно този проблем-невъзможност да изплащам вноските по финансов лизинг,а лизинговата компания не желае да приеме обезпечението обратно.Директно ми заявиха,че не се нуждаят от него и не ги интересува,че не мога да плащам.Ще си вземат парите по съдебен ред.Казаха ми да пусна молба за приключване на договора,която обаче най-вероятно нямала да бъде одобрена.
- venikati
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|