начало

Изнудван от Нотариуса гръцки бизнесмен осъди прокуратурата за 50 000 лева Изнудван от Нотариуса гръцки бизнесмен осъди прокуратурата за 50 000 лева

лихва при изменение на иска

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

лихва при изменение на иска

Мнениеот r.atanasova » 13 Ное 2009, 10:31

Ако няколко месеца след предявяване на иска пред съответния съд ответника /длъжник заплати част от главницата на задължението за което е образувано делото, и ищеца/кредитор предприеме изменение на иска за заплащане на главницата до размера на останалото задължение, считате ли, че е допустимо да се претендира законната лихва върху вече заплатената сума от предявяване на исковата молба до момента на плащането.
Аз мисля, че няма пречка т.к. това е обезщетение за забавено плащане. Но в този случай относно размера на тази лихва следва ли да се изслуша експертиза, или не.
Става дума за задължение по търговска сделка.
r.atanasova
Младши потребител

Re: лихва при изменение на иска

Мнениеот razli4na » 14 Ное 2009, 16:13

Когато се погаси главното задължение, което е причина за възникването на задължението за лихва-чрез плащане, или по друг начин – погасява се и задължението за лихва.
И друго, нали знаете реда, че най- напред се погасяват разноските, после лихвите и накрая главницата. Т. е. като е постъпило плащане при кредитора дали сте приели, че то е достатъчно да погаси цялото задължение? Ако не е достатъчно, изменението на иска ще трябва да се редуцира съобразно реда за погасяване на вземания. С други думи, най- вероятно като си прихванете първо разноските по делото, които сте били принудени да платите и лихвата за определения период, ще имате остатък от главницата, до който остатък ще направите намалението.
Дано да съм била полезна!
Успех!
razli4na
Активен потребител

Re: лихва при изменение на иска

Мнениеот r.atanasova » 17 Ное 2009, 16:50

Много правилни разсъждения благодаря! :)
Но при условие, че лихвите и разноските не са все още присъдени имам ли основание да ги закривам като задължения от постъпилите плащания?
Как мислите?
r.atanasova
Младши потребител

Назад към Търговско право