начало

Ангел Илиев оттегля кандидатурата си за градски прокурор Ангел Илиев оттегля кандидатурата си за градски прокурор

срок на актуалното състояние

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

срок на актуалното състояние

Мнениеот stessas » 18 Юли 2008, 11:01

От колеги и служителките в ТР вчера научих, че удостоверението за актуално състояние имало срок само един ден, т.е. деня на издаването му, а не 6 м., както до сега.Пишело го в ЗТР, но аз не открих такъв текст.
Струва ми се, че това е някакъв абсурд, няма никаква логика.
Някой знае ли къде го пише и истина ли е въобще.
stessas
Младши потребител

Re: срок на актуалното състояние

Мнениеот Trapped » 18 Юли 2008, 11:19

stessas написа:От колеги и служителките в ТР вчера научих, че удостоверението за актуално състояние имало срок само един ден, т.е. деня на издаването му, а не 6 м., както до сега.Пишело го в ЗТР, но аз не открих такъв текст.
Струва ми се, че това е някакъв абсурд, няма никаква логика.
Някой знае ли къде го пише и истина ли е въобще.

Естествено, че има срок един ден.
И преди си беше един ден. Това с 6-те месеца е някаква приумица на търговците. Актуалното състояние не може да има срок 6 месеца, защото още на следващия ден след изваждането му, може да се заяви промяна,т.е. хипотетично след два дена това актуално състояние вече няма да е актуално. От друга страна едно актуално състояние може да е "вадено" преди 5 години и все още да бъде АКТУАЛНО, защото за цялото това време не са били вписвани промени.

Актуалното състояние винаги си е било един ден - денят на издаването му.
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот SashkoS » 18 Юли 2008, 18:54

Актуалното състояние има срок за какво... Като изтекат 6 месеца вмирисва ли се?
Разбира се, че като гарантирана истинност 100% може даже да не е и 1 ден, защото същият ден може съдружниците да се съберат и да решат друго.
Въпросът е съответната институция какъв допустим срок приема да е изминал от издаването на АС. Независимо дали е вярно или не.
SashkoS
Потребител

Мнениеот DEKAH » 18 Юли 2008, 23:37

Актуалното състояние е абсолютно ненужно за фирма, която има партида в ТР. Това се мъча да го обеснявам на ВСИЧКИ чиновници в общини, банки, министерства и къде ли не.

Давам си ЕИК, правят си справката и НЕ МЕ ЗАНИМАВАТ.

Ако ми постановят някой отказ, за това че нямам приложено актуално състояние ще се спукам да ги съдя.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот Trapped » 22 Юли 2008, 14:42

DEKAH написа:Ако ми постановят някой отказ, за това че нямам приложено актуално състояние ще се спукам да ги съдя.

Лошо, наистина лошо, че трябва да се съдим и да осъждаме за такива неща, които би трябвало да бъдат ясни. Още повече това важи за банки, общини и пр. Сякаш трябва да има влязло в сила решение за да се научи един кмет или един изп. дир. на банка какъв е смисълът на тоя ТР.

А смисълът е именно това - да обезсмисли практиката да се изискват актуални състояния под формата на документ с печат за щяло и нещяло.

Още и най-вече за това, че документът може да е на три месеца, а справката /ако си направи човек труда за нея и знае да ползва компютър свързан в Интернет/ е моментална и абсолютно винаги - актуална.

Т.е. справката в Интернет е много по-актуална от едно актуално състояние с печат от агенцията, което е от предишния ден.
http://www.lawsbg.com
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот marsidi » 22 Юли 2008, 16:22

И аз това питам защо ми искат АС при условие, че на всякъде имат достъп до интернет и могат да си направят справка на момента. :roll:
marsidi
Потребител

Назад към Търговско право