начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Преподавател

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Преподавател

Мнениеот serial » 11 Фев 2021, 21:02

Здравейте , казусът ми е малко заплетен консултирах се с двама адокати,но и двамата ми дават различни мнения и реших да се допитам до вас.
Бях осъден на пробация 6 месеца през 2011г по чл 172а , в момента съм реабилитиран по чл 88а абсолютна реабилитация
Кандидатствам за преподавател,но там едно от изискванията е закона по чл 215 ал 1 т 2 са да си не осъждано лице независимо от реабилитацията.Обаче чл 88 а гласи ,че Реабилитацията по 88a НК важи пред всички други разпоредби.
Та ще представлява ли проблем съдебното ми минало ?
serial
Нов потребител

Re: Преподавател

Мнениеот jzschrstsprstr » 11 Фев 2021, 21:13

За мен разпоредбата на чл. 88а НК е ясна в смисъл, че "осъждането и последиците му се заличават независимо от предвиденото в друг закон или указ". Затова я наричаме "абсолютна" реабилитация.

Решение № 145 от 27.11.2018 г. по гр.д 527/2018 г. на ВКС, 3 г.о.:
"Правното действие на вече настъпила абсолютна реабилитация не е отречено с никоя норма на пакета законови изменения, с които законодателно са въведени по-строги изисквания за заемане на педагогически длъжности в системата на образованието, заедно с прекратително основание по чл.330 ал.1 т.10 от Кодекса на труда засягащо всички заемащи педагогическа длъжност лица. Подобно отричане не може да бъде изведено и по тълкувателен път.С въвеждането на института на пълната(абсолютна) реабилитация по право в чл.88а НК, при предпоставките на тази норма, освен ако не са налице изчерпателно посочените с нея изключения , законодателят изключва условието на чл.85,ал.1,предл. второ НК относно възможността „в някое отношение” със закон (или указ)да е установено противното.Тази невъзможност за ограничаване последиците на реабилитацията по чл. 88а НК,отличава т.нар. непълна реабилитация от абсолютната . Именно непълната реабилитация, посочена в чл.85,ал.1 НК с легалния термин „реабилитация”и уредена в двете нейни разновидности : реабилитация по право (чл.86,ал.1 НК) и по съдебен ред (чл.87 НК ) има предвид и нормата на чл.215, ал.1т.1 ЗПУО при употребата на същото понятие,а не повелените в 88а,ал.1 НК правни последици .Нормата на чл.88а,ал.1 предл.последно НК не допуска незачитане от друг закон или указ на предпоставките, засягащи този вид реабилитация по право,установен при реформата на института през 1982г, с изключение на лицата,осъдени за посочените в чл. 88а,ал.5 НК престъпления , включително не допуска преуреждане на отношения , възникнали с участие на лицето като неосъждано в резултат на пълната му реабилитация по право."
Последна промяна jzschrstsprstr на 11 Фев 2021, 21:30, променена общо 1 път
jzschrstsprstr
Потребител

Мнениеот serial » 11 Фев 2021, 21:16

Тоест не би трябвало да имам проблем?То въпросът е тогава е в чл 215 от Зпуо какво значи независимо от реабилитацията.Обърквам се кой закон важи пред другия :)
и ако си изкарам свидетелство за съдимост и запиша Учител ,не осъждан ли ще пише или реабилтиран?
Благодаря
serial
Нов потребител

Мнениеот jzschrstsprstr » 11 Фев 2021, 21:33

serial написа:Тоест не би трябвало да имам проблем?То въпросът е тогава е в чл 215 от Зпуо какво значи независимо от реабилитацията.Обърквам се кой закон важи пред другия :)
и ако си изкарам свидетелство за съдимост и запиша Учител ,не осъждан ли ще пише или реабилтиран?
Благодаря

Допълних коментара си. Под "реабилитация" ("независимо от реабилитацията") в ЗПУО трябва да се разбира т.нар. непълна реабилитация, не и "абсолютната" по чл. 88а НК.

Предвид мнението ми по същество, смятам, че във Вашия случай в свидетелството Ви за съдимост не трябва да се вписва осъждането, за което сте реабилитиран на основание чл. 88а НК. Трябва да бъде отбелязано "неосъждан", а не "реабилитиран".
Последна промяна jzschrstsprstr на 11 Фев 2021, 21:49, променена общо 3 пъти
jzschrstsprstr
Потребител

Мнениеот serial » 11 Фев 2021, 21:35

Благодаря ви за бързи отговор ,а по повод въпроса ми със свидетелството за съдимост знаете ли?
serial
Нов потребител

Назад към Трудово право