Уволниха ме от работа и не ми изплатиха годишната отпуска какво да правя по Кодекса на труда?
Искам да ми се плати неизползваната годишна платена отпуска!
В трудовата книжка пише това:
06.12 01.01 чл. 119
2017г. 2018г. от КТ
01.01 01.09 чл. 119
2018г. 2019г. от КТ
01.09. 01.03. чл. 119
2019г. 2020г. от КТ
01.03 10.06. чл. 326
2020г. 2020г. чл. 225 и 335 от КТ
Какво се прави?
Интересува ме дали да им кажа да видят защо не са ми платили отпуската която не съм ползвал
или трябва да поддам иск за:
( обещетението за неизползван годишен отпуск по чл. 224 http://trudipravo.bg/mesechni-spisania/ ... zplashtane )
или това
Ползване на платен годишен отпуск за текущата и предходни години ( http://trudipravo.bg/mesechni-spisania/ ... dni-godini )
...става въпрос че от датата на уволнението не са ми изплатили годишния платен отпуск освен това смятам че съм уволнен незаконно!
Имам само трудова книжка.
- Дата и час: 21 Ное 2024, 21:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Неизплатена отпуска след незаконно уволнение!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Неизплатена отпуска след незаконно уволнение!
Последна промяна adyady на 25 Дек 2020, 18:54, променена общо 1 път
- adyady
- Нов потребител
Re: Неизплатена отпуска след незаконно уволнение!
adyady написа:Уволниха ме от работа и не ми изплатиха годишната отпуска какво да правя по Кодекса на труда?
В трудовата книжка пише това ...
Става въпрос че от датата на уволнението не са ми изплатили годишния платен отпуск освен това смятам че съм уволнен незаконно!
Оставете какво е вписано в трудовата книжка - кажете какво пише в „Заповедта/Акта за прекратяване“.
След протоколното изброяване на обстоятелствата, би трябвало да има текст:
„На лицето да се изплатят следните обезщетения:
По чл. 224, ал. 1 КТ за неизползван платен годишен отпуск за 2020 г. Х дни ... Лицето е използвало Y работни дни за 2020 г.“
Пп. Може да има и други дължими обезщетения.
Колкото до правомерността на прекратяването, на ТД - това е друга тема.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
Интернет не съществува!
- jhoro
- Активен потребител
Re: Неизплатена отпуска след незаконно уволнение!
jhoro написа:adyady написа:Уволниха ме от работа и не ми изплатиха годишната отпуска какво да правя по Кодекса на труда?
В трудовата книжка пише това ...
Става въпрос че от датата на уволнението не са ми изплатили годишния платен отпуск освен това смятам че съм уволнен незаконно!
Оставете какво е вписано в трудовата книжка - кажете какво пише в „Заповедта/Акта за прекратяване“.
След протоколното изброяване на обстоятелствата, би трябвало да има текст:
„На лицето да се изплатят следните обезщетения:
По чл. 224, ал. 1 КТ за неизползван платен годишен отпуск за 2020 г. Х дни ... Лицето е използвало Y работни дни за 2020 г.“
Пп. Може да има и други дължими обезщетения.
Колкото до правомерността на прекратяването, на ТД - това е друга тема.
Здравейте,
Предишният участник правилно Ви е насочил да проверите съдържанието на заповедта за прекратяване на трудовия договор относно изписване за дължимо обезщетение за неизползван платен годишен отпуск. Възможно е също така, в случай, че работодателят е недобросъвестен или поради технически пропуск да няма подобно изписване. Тогава пред Вас съществуват три варианта в случай, че имате неизползван платен годишен отпуск, който следва да ви се обезщети според КТ:
- подавате молба до работодателя с искане за изплащане - описвате подробно сумата и дните на неизползван отпуск, като поставяте конкретен срок - например 1 месец и посочвате ваша банкова сметка;
- подавате сигнал до Дирекция Инспекция по труда - служители ще направят проверка и при установяване на нарушения, ще дадат предписание за изплащане на обезщетение, като работодателят може да го съобрази или не;
- инициирате съдебно производство чрез т.нар.съкратена процедура - Заповедно производство или иск по общия ред, за да се осъди работодателят ви да ви изплати дължимата сума.
Срокът за оспорване на прекратяване на трудово договор е два месеца.
За всички описани по-горе действия във ваш интерес е да потърсите компетентна правна помощ от практикуващ в тази област адвокат.
Успех !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|