начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Невъзможност за прилагане на чл. 220, ал. 1 от КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Невъзможност за прилагане на чл. 220, ал. 1 от КТ

Мнениеот nuneva » 29 Яну 2024, 15:33

Здравейте,
казусът е следният: моя близка е лекар, в договорът е договорено 3 месеца предизвестие за двете страни. Желанието на прекрати договора е нейно. Съгласно трудовия й договор цитирам " работникът или служителят е длъжен да изработи предизвестието си в цялост. Единствено работодателят може да го прекрати по-рано, като за целта дължи БТВ за остатъка от предизвестието".
В ЧР са й казали - подписала си този договор, спазваш тези правила. На въпроса защо не може да се възползва от чл. 220, ал. 1, отговор - такава е политиката на болницата. Ако напуснела по-рано, ще бъде дисциплинарно уволнена. В същото време иска да започне работа в друга болница по-рано ( до момента са изтекли почти 2 месеца от 3 месечното предизвестие).
Как да се процедира в случая? Очевидно договора нарушава КТ. Да сезира ли ИТ?
Благодаря предварително.
nuneva
Младши потребител

Re: Невъзможност за прилагане на чл. 220, ал. 1 от КТ

Мнениеот hristev » 29 Яну 2024, 17:52

На първия въпрос - "Как да се процедира в случая?" давам отговори:

1. Да отиде при адвокат, пък ако ако няма възможност, да си потърси безплатна правна помощ;

2. Ако не иска горното, да изготви писмено волеизявление, в което да каже "всеки може да се позове на нищожна клауза". Аз се позовавам на нищожността на клаузата " работникът или служителят е длъжен да изработи предизвестието си в цялост. Единствено работодателят може да го прекрати по-рано, като за целта дължи БТВ за остатъка от предизвестието" тъй като същата противоречи на закона, тъй като не ми позволява да реализирам императивно закрепени мои права, а именно: да прекратя ТД си договор без да спазя предизвестието. В тази връзка Ви уведомявам, че считано от (дата) отправям към Вас тримесечно писмено преедизвестие, като едновременно с това Ви уведомявам, че няма да спазя същото. Готова съм да Ви заплатя обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за неспазения срок на предизвестието. Моля да ме уведомите за размера на дължимото Ви обезщетение на следния адрес, а именно: .... еди кой си адрес, като държа да посочите банкова сметка, по която да престирам сумите. Моля горния адрес да считате за адрес за кореспонденция, вкл. и такъв, по който да ми изпращате съответните заповеди по КТ.

Да се увери, че работотаделят ѝ е получил волеизявлението по начин, по който може да се удостовери връчването, така - както е уговорено в ТД.

Да го преработи малко, че това го написах без да влагам особено старание.

По втория въпрос: "Да сезира ли ИТ?" давам отговор:

1. Не.
hristev
Потребител

Мнениеот nuneva » 23 Фев 2024, 14:43

Изключително много Ви благодаря за точния и обстоен отговор.
Лошото в случая е, че тя се притесни силно от вероятността да бъде дисциплинарно уволнена, а знаете - това не е толкова трудно особено в тази сфера. А в следващата болница ще бъде назначена като завеждащ отделение, там едно от условията е да няма наказание по КТ. А и не й се занимава със съдебни дела в момента. Та остава до края на предизвестието.
Още веднъж благодаря!!!
nuneva
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 01 Мар 2024, 22:39

hristev написа:На първия въпрос - "Как да се процедира в случая?" давам отговори:

1. Да отиде при адвокат, пък ако ако няма възможност, да си потърси безплатна правна помощ;

2. Ако не иска горното, да изготви писмено волеизявление, в което да каже "всеки може да се позове на нищожна клауза". Аз се позовавам на нищожността на клаузата " работникът или служителят е длъжен да изработи предизвестието си в цялост. Единствено работодателят може да го прекрати по-рано, като за целта дължи БТВ за остатъка от предизвестието" тъй като същата противоречи на закона, тъй като не ми позволява да реализирам императивно закрепени мои права, а именно: да прекратя ТД си договор без да спазя предизвестието. В тази връзка Ви уведомявам, че считано от (дата) отправям към Вас тримесечно писмено преедизвестие, като едновременно с това Ви уведомявам, че няма да спазя същото. Готова съм да Ви заплатя обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за неспазения срок на предизвестието. Моля да ме уведомите за размера на дължимото Ви обезщетение на следния адрес, а именно: .... еди кой си адрес, като държа да посочите банкова сметка, по която да престирам сумите. Моля горния адрес да считате за адрес за кореспонденция, вкл. и такъв, по който да ми изпращате съответните заповеди по КТ.

Да се увери, че работотаделят ѝ е получил волеизявлението по начин, по който може да се удостовери връчването, така - както е уговорено в ТД.

Да го преработи малко, че това го написах без да влагам особено старание.

По втория въпрос: "Да сезира ли ИТ?" давам отговор:

1. Не.

Здравейте,

Няколко уточнения по така дадения отговор, а именно:

1. На първо място клаузата в ТД дали противоречи на закона или не, следва да се прецени с оглед на повече фактология.

2. В случай, че противоречи - то тя не е нищожна, а е недействителна по смисъла на чл. 74 ал.1 КТ, но тя - недействителността - се обявява от съда, дори и само на някои клаузи, а следователно, страните не могат да се позовават на нея, според чл. 74 ал.5 от КТ, преди произнасянето от съда. В този смисъл, така дадения отговор не е коректен, а всеки, който дава отговор тук трябва да подходи с нуждата доза
професионализъм или изричното отбелязване, че отговорът е мнение, което не задължава питащия, а същият следва да се обърне за консултация, както правилно в началото е дадена насока.
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Назад към Трудово право