начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Връчване на предизвестие по чл. 326 от КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Връчване на предизвестие по чл. 326 от КТ

Мнениеот vito22 » 26 Сеп 2020, 17:01

Здравейте !
Моля за помощ по следният казус : Искам да напусна фирмата , в която работя с предизвестие от моя страна.
Изготвих същото в свободен текст в два екз. и отидох да го занеса на завеждащ личен състав. Служителят който изпълнява тази длъжност ми даде готова бланка да попълня и да я оставя на него. При поискване от моя страна , да бъде поставен входящ номер на екземпляра, който беше предварително подготвен от мен , ми беше отказано и заявено , че бланката която ми даде служителя да попълня е достатъчна. Никъде дори и на бланката , която служителят ми даде не е отбелязано че е приета от него. Въпросът ми е : 1. Има ли някакво основание този служител да откаже да напише входящ номер на предизвестието, подготвено предварително от мен.
2. Мога ли да изпратя предизвестието до фирмата с обратна разписка и в този случай от коя дата ще започне да тече срокът на същото.
vito22
Нов потребител

Re: Връчване на предизвестие по чл. 326 от КТ

Мнениеот jhoro » 27 Сеп 2020, 08:03

Здравейте!
1. Не!
2. Да, но трябва да Ви върнат подписан екземпляр. Подобна кореспонденция (документи) се попълва в три екземпляра.
За срока …
Чл. 326. (4) Срокът на предизвестието започва да тече от следващия ден на получаването му.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот bvoykov » 27 Сеп 2020, 13:46

О, да, те пък със сигурност ще върнат екземпляр, че и подписан, щом се правят на интересни само по отношение на бланката... :D . Принципно така е най-добре - да се сдобиеш с подписа на другата страна върху документ, който не е много в негова полза, е най-силното оръжие, но... на практика трудно става. Има вариант и за изпращане по пощата или куриер с обратна разписка, като при възможност върху товарителницата или известието за доставка да се напише накратко съдържанието, примерно "предизвестие за напускане" или само "предизвестие". Така вече ще е трудно на другата страна да обори, че не го е получила. Иначе напълно споделям казаното относно срока и получаването на предизвестието. Аз едни двама мои приятели така успях да "измъкна", но може би просто бяха случили на коректна фирма, чието главно управление беше в София съответно им казах да адресират кореспонденцията до там. Само местният "провинциален" шеф явно се правеше на интересен и не искаше да приема подобни работи, но се оправиха.
bvoykov
Потребител

Мнениеот vito22 » 27 Сеп 2020, 18:39

Благодаря за информацията . И аз смятам да изпратя предизвестието с куриер с обратна разписка и да пиша на товарителницата текста посочен от вас
vito22
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 27 Сеп 2020, 23:00

vito22 написа:Благодаря за информацията . И аз смятам да изпратя предизвестието с куриер с обратна разписка и да пиша на товарителницата текста посочен от вас

Може да изпратите предизвестието по имейл до фирмената поща. Мейлите имат дата и час на изпращане, и получаването е доказуемо.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Назад към Трудово право