начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Срок на чл.68ал.1 НПК

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срок на чл.68ал.1 НПК

Мнениеот neo8381 » 20 Окт 2019, 22:29

Здравейте.. Водя се обвиняем по чл.206 ал.1 няма да влизам в подробности,желая да има дори дело на което да се види кой крив кой не..
Обаче ме тревожи друго, вече 1година и 7 8 месеца имам наложена мярка за напускане на пределите на страната .. ДЕЛО все още от както съм обвиняем вкарано в Съда няма !
Има ли срок и колко е той.. Защото аргоментите на съда са трагични да ме ограничават..Работата ми е свързана и вече достатачно изтърпях за да не мога да пътувам. Да се укривам и е абсурдно.. Благодаря !
neo8381
Младши потребител

Re: Срок на чл.68ал.1 НПК

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Окт 2019, 23:41

Не съм наказателен адвокат - доколкото не следя непрекъснатите промени.

Има характер на Обжалваемо определение (подобно на Джак от Австралия), за да не претрупвам с обяснения - мярката Ви е привременна - има начин да я премахнете - като изискате обаче от съда да реши един вид.

Къде е блъсканицата - ето къде - самият съд който мъти като квачка делото и трябва да реши какво-що - този съдия ако се произнесе сега - че един вид нямате проблем - един вид предрешава делото. Тоест прокуратурата ще заграчи в посока - ма как така - тоест - ето я задачата надве-натри. Пускате искане за окончателно изтриване (разбира се - написвате - да ми се отмени тази възбрана да пътувам), тоест използвате термините на съдиите и искате.

Би трябвало да я оттеглят - тоест - трябва да се жалите - не е точно да се жалите - ма дето е жалба, там е искане и с две думи - да искате анулация или да се прекрати забраната - един вид - мъчнотията е - че съдията който решава делото - един вид го предрешава.

Пуснете молба-искане за изтегляне на привременните ограничителни мерки.
ivan_lawyer
Старши потребител

Re: Срок на чл.68ал.1 НПК

Мнениеот bvoykov » 21 Окт 2019, 20:25

Както има една приказка - "Всичко на този свят е преходно". Тя важи и с пълна сила за наказателното производство в досъдебната му фаза, изключая панацеята на всички мъки - давността. Забраната за напускане пределите на Р България е мярка за процесуална принуда, която се налага от прокурора с постановление. Съгласно чл. 234, ал. 8 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) взетите по отношение на обвиняемия мерки за процесуална принуда се отменят от прокурора след изтичане на повече от една година и шест месеца от привличането в случаите на тежко престъпление и повече от осем месеца - в останалите случаи (когато не касае тежко престъпление). "Тежко престъпление" по смисъла на закона и по-конкретно - чл. 93, т. 7 от Наказателния кодекс (НК) е това, за което е предвидено наказание лишаване от свобода повече от пет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Вие твърдите, че сте обвиняем за престъпление по чл. 206, ал. 1 НК, което се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години, тоест става въпрос за "тежко престъпление". Чл. 234, ал. 9 НПК гласи, че ако след изтичането на законоустановения срок, прокурорът не изпълни задължението си да отмени мерките за процесуална принуда, включително и забраната за напускане на страната, а той би следвало да действа и служебно, без да бъде изрично сезиран, то по искане на обвиняемия или неговия защитник съдът ще отмени всички мерки за процесуална принуда. В конкретния случай трябва да са изминали една година и шест месеца от повдигането на обвинението, като съгласно ал. 8, изр. 2, в този период не се включва времето, през което досъдебното производство е било спряно.
На кратко, щом твърдите, че е изминал период от време повече от година и половина, подайте искане до съда да ви бъде отменена тази мярка с мотивировка, че е изтекъл законоустаовният срок за нейното прилагане.
bvoykov
Потребител

Назад към Наказателно право