начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Собственик на автомобил без книжка с акт

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Собственик на автомобил без книжка с акт

Мнениеот stoyns » 15 Ное 2017, 12:39

Здравейте. Собственик съм на автомобил от много малко време и скоро ще имам книжка. Съвсем наскоро един приятел ме возеше с моя автомобил и на излизане от кръговото на телевизионната кула посока Румънско посолство малко след като се включи по бул Яворов настъпи колата и след много малко нещо светна зад нас и май камерата ни снима. Принципно предполагаме, че сме излезли от зоната на камера и е снимала някой друг. На връщане от другата страна минахме с 50 точно и тя отново светна. Това са подробности ...

Имам следните въпроси:
1. Какво се случва ако имам акт на автомобила а нямам книжка?
2. Ако превишението е над 50 км в час се отнема книжката за 3 месеца, на кого ще наложат глобата и как ще докажат кой е карал автомобила за да отнемат правата му.
3. Какви опасности евентуално ме грозят ако изкарвам книжка освен, че ако имам глоба при взимането и ще трябва да я платя. Но ако имам глоба и отнемане на книжката, как ще я наложат след като тепърва ми я дават.

Ще се радвам на отговори, казуса според мен е интересен и ще заинтригува всеки млад юрист.
stoyns
Нов потребител

Re: Собственик на автомобил без книжка с акт

Мнениеот jhoro » 15 Ное 2017, 19:28

stoyns написа:Имам следните въпроси:
1. Какво се случва, ако имам акт на автомобила, а нямам книжка?
2. Ако превишението е над 50 км в час се отнема книжката за 3 месеца, на кого ще наложат глобата и как ще докажат кой е карал автомобила за да отнемат правата му.
3. Какви опасности евентуално ме грозят, ако изкарвам книжка освен, че ако имам глоба при взимането и ще трябва да я платя. Но ако имам глоба и отнемане на книжката, как ще я наложат след като тепърва ми я дават.
Ще се радвам на отговори, казуса според мен е интересен и ще заинтригува всеки млад юрист.

Споко - вие сте собственик. Няма изискване за правоспособност, за да притежавате автомобил.
Акт ще имате само в случая, описан в:
Чл. 188. (1) Собственикът или този, на когото е предоставено моторно превозно средство, отговаря за извършеното с него нарушение. Собственикът се наказва с наказанието, предвидено за извършеното нарушение, ако не посочи на кого е предоставил моторното превозно средство.

Ако бъдете привлечен под отговорност - попълвате декларацията по чл.189, ал.5.
Чл. 189. (5) Електронният фиш по ал. 4 се връчва на лицето по чл. 188, ал. 1 или 2 с препоръчано писмо с обратна разписка или чрез длъжностните лица на определените от министъра на вътрешните работи служби за контрол, при осъществяване на функциите и правомощията им. В 14-дневен срок от получаването му собственикът заплаща глобата или предоставя в съответната териториална структура на Министерството на вътрешните работи писмена декларация с данни за лицето, извършило нарушението, и копие на свидетелството му за управление на моторно превозно средство. На лицето, посочено в декларацията, се издава и изпраща електронен фиш по ал. 4 за извършеното нарушение. Първоначално издаденият електронен фиш се анулира.

Но, ако не посочите кой е управлявал автомобила - ще бъдете санкциониран само с глоба. Все пак няма какво да ви отнемат! СУМПС (или книжка) няма да ви бъде издадено докато не платите глобата.

Пп. Последната бележка ми стана интересна.
Защо смятате, че само юристи, и то само млади ще се ... „заинтересуват“???
jhoro
Активен потребител

Мнениеот stoyns » 16 Ное 2017, 00:56

Това с младите юристи беше закачка.

След този отговор се замислих. Ако акта не дойде преди да изкарам книжка защото съм в процес. Какво ще се случи ако изкарам книжката и се опитат да ме подведат под отговорност?
stoyns
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 16 Ное 2017, 18:41

stoyns написа:След този отговор се замислих. Ако акта не дойде преди да изкарам книжка защото съм в процес. Какво ще се случи ако изкарам книжката и се опитат да ме подведат под отговорност?

Позакъснели сте със замислянето! Трябвало е още когато давате автомобила на този (да го наречем Иван), да му кажете - „Карай внимателно Иване! Няма после аз да ти плашам глобите!“

Не разбрах какво Ви притесни отговора??? Вариантите са два:
1. Когато (и ако) решат да Ви санкционират, казвате „Сори - Иван караше. Ето ви три имена и адрес - глобявайте него!“
2. Не желаете да „натопите“ другарчето - поемате си негативите. Издават Ви едно НП, плащате си го и ... финито ла комедия.
И в двата случая няма да имате проблем за СУМПС-то.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот stoyns » 17 Ное 2017, 11:11

Благодаря Ви за отговорите. За мен беше изключително полезно. Надявам се все пак камерата да не е снимала нас, а светкавицата да ни е уплашила. Желая Ви успех и благодаря за учтивостта!
stoyns
Нов потребител

Назад към Наказателно право