начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

ПОМОЩ!!!

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПОМОЩ!!!

Мнениеот dimitarbelev » 10 Дек 2019, 13:58

Здравейте. Имам следният въпрос и много моля ако можете да ми помогнете. Води се дело срещу неизвестен извършител. По делото липсват листа и има листа от друго дело та въпроса ми е към кого да се обърна срещу кого и на какво основание да искам делото да бъде признато за опорочено? Мога ли да се обърна към прокуратурата? Благодаря предварително!
dimitarbelev
Нов потребител

Re: ПОМОЩ!!!

Мнениеот katerinakuch » 10 Дек 2019, 15:21

Да, можете, разбира се.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 11 Дек 2019, 11:54

Делото е срещу неизвестен извършител и е наказателно. При наказателни дела не може без адвокат, дори самият ти да си адвокат пак ти трябва адвокат. Намерете си такъв, но общо взето не очаквайте чудеса.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 12 Дек 2019, 02:17

Здравейте,
А Вие сам ли си разгледахте книжата по делото? Въпросът ми е мотивиран о обстоятелството, че страниците (листата), които намирате за такива от друго дело може всъщност да са приложени като доказателствен материал по нак. дело – обект на питането Ви. Посочвайки „неизвестен извършител” значи говорите за досъдебно производство, а не за дело в съдебна фаза. Следователно обръщанията Ви следва да бъдат към наблюдаващия прокурор, в случай, че сте заинтересована страна по въпросното ДП. Накратко, разполагате с процесуални права съгласно НПК. В този ред на мисли, не бързайте с жалбите за опороченост на делото, а се обърнете писмено или устно към прокурора като представите своите аргументи и питания за липсващите страници. А най добре с обърнете към адвокат!
Ще си позволя да опонирам частично на ivanov_p относно изразеното с категоричност следно становище:
„При наказателни дела не може без адвокат, дори самият ти да си адвокат пак ти трябва адвокат”

Така изразено становището (поне аз така го разбирам, и ако греша моля да бъда извинен!) презумира задължителност на защитата при всяко едно наказателно дело, което не е съвсем така. В чл. 94, ал. 1 от НПК изрично са указани случаите на задължителна защита по нак. дела. От същия член 94 става ясно, че задължителната защита не се отнася до всяко едно дело, което е от нак. характер.
Да, ние участниците в темата не сме наясно за какво деяние е това ДП и дали за него е предвидено наказание изискващо задължително участие на защитник, но както написах, задължителната защита е изчерпателно указана в НПК. Написах по-горе – „опонирам частично”, защото споделям мнението, че делото е срещу неизвестен извършител е наказателно, както и това, че следва де се потърси адвокатско съдействие и да не се очакват чудеса. ...
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот dimitarbelev » 12 Дек 2019, 15:11

nikodim77 написа:Здравейте,
А Вие сам ли си разгледахте книжата по делото? Въпросът ми е мотивиран о обстоятелството, че страниците (листата), които намирате за такива от друго дело може всъщност да са приложени като доказателствен материал по нак. дело – обект на питането Ви. Посочвайки „неизвестен извършител” значи говорите за досъдебно производство, а не за дело в съдебна фаза. Следователно обръщанията Ви следва да бъдат към наблюдаващия прокурор, в случай, че сте заинтересована страна по въпросното ДП. Накратко, разполагате с процесуални права съгласно НПК. В този ред на мисли, не бързайте с жалбите за опороченост на делото, а се обърнете писмено или устно към прокурора като представите своите аргументи и питания за липсващите страници. А най добре с обърнете към адвокат!
Ще си позволя да опонирам частично на ivanov_p относно изразеното с категоричност следно становище:
„При наказателни дела не може без адвокат, дори самият ти да си адвокат пак ти трябва адвокат”

Така изразено становището (поне аз така го разбирам, и ако греша моля да бъда извинен!) презумира задължителност на защитата при всяко едно наказателно дело, което не е съвсем така. В чл. 94, ал. 1 от НПК изрично са указани случаите на задължителна защита по нак. дела. От същия член 94 става ясно, че задължителната защита не се отнася до всяко едно дело, което е от нак. характер.
Да, ние участниците в темата не сме наясно за какво деяние е това ДП и дали за него е предвидено наказание изискващо задължително участие на защитник, но както написах, задължителната защита е изчерпателно указана в НПК. Написах по-горе – „опонирам частично”, защото споделям мнението, че делото е срещу неизвестен извършител е наказателно, както и това, че следва де се потърси адвокатско съдействие и да не се очакват чудеса. ...

Здравейте. А можете ли да ми покажете конкретните разпоредби. Ще ви бъда много благодарен.
dimitarbelev
Нов потребител

Назад към Наказателно право