начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

устния изпит за мл. съдии

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

устния изпит за мл. съдии

Мнениеот гала » 03 Окт 2003, 13:47

Колеги ,
нека този който и друг път се е явявал на изпита , да сподели как протича . Дали е пак казус , общи въпроси ли са или е разговор тип '' готин ли си ''.
Аз разбирам че дефакто всеки е конкуренция на всеки , но мисля че няма да е лошо да сме наясно .
Благодаря .
гала

Re: устния изпит за мл. съдии

Мнениеот cristy » 03 Окт 2003, 14:36

Според зависи(справка изпитите през м.декември)...
А зависи кой е просто участник, кой-играч, а кой-победител...Нека всеки сам логично и обективно да прецени от кои е.
Разнообразието на въпроси варира от "Защо искаш да станеш съдия(прокурор)?" до конкретен казус (най-често от вещно, облигационно,наказатело и гражданско-процесуално право).И това ако не е обективна преценка на качествата на кандидатите - здраве му кажи.
За съжаление много колеги с оценка 5 няма да се класират, а за тези с под 5 по-добре да не си губят времето и това на комисията( е и аз съм от тях, но не смятам че е дошъл края на света). Жалкото е,че сред тях има много стойностни юристи, които просто не са се родили в подходящото семейство или имат неподходящ финансов статус.
На всички - късмет.
cristy

Мнениеот 12456 » 05 Окт 2003, 10:34

При мен изпита протече що-годи добре. Не ми задаваха въпроси за мотивацията и други простотии. Държаха ме 30 минути и смятам, че останаха доволни. Другите участници минаваха най-много за по 7-8 минути, много от дях дори за по 2-3 минути. Ако направиш впечатление на комисията, те позадържат повечко и ти задават любопитни въпросчета. Но крайният резултат е същият - ако не си връзкар, не си печеливш. Само комисията разбира колко добре подготвени юристи има. Това е само обаче за сведение на посрещачите. Печелившите са ясни предварително, ако са достатъчно свободните места. Истинската битка е ако връзкарите са повече от местата. Тогава отделните съдебни кланове се разбират на принципа - този път вие, следващия ние. Все пак има място за дечицата им винаги под слънцето. Така е и така ще бъде. Ние останалите мухи да лапаме. Ако, разбира се, не се обединим. Тогава ще им е по-трудно.
Този изпит ще бъде същия фарс като писмения. Не се съмнявайте. Ако сте от провинцията, не хабите ненужно пари и нерви. Нещата са ясни. Но ако искате да разберете парещата истина, явете се. С една дума - направете го, за да се убедите сами!
12456

Мнениеот гала » 06 Окт 2003, 09:57

Колеги ,
вярно е ,че много от местата са разпределени / и аз не съм толкова наивна и такава идеалистка / , но все пак съм решила за себе си да се явя на изпита . Просто не ми е ясно как протича . Първо в нашата група са 16 човека / от 10 - до 12 часа / , за два часа ,ни се полагат по 7- 8 минути на човек . Предполагам 4е в тази голяма зала ще влезнат всички и все пак трябва да си теглим въпроси по които да говорим / как иначе / .
гала

Мнениеот вили » 06 Окт 2003, 12:49

Гала, как реши, че изпитът е от 10 до 12 часа? В графика е обявен само началния час на започване на изпита, но не е фиксиран крайния. Аз лично смятам, че изпитът ще протече вероятно през целия работен ден.
вили

Мнениеот гала » 06 Окт 2003, 12:58

Абсурд , според мен докато затвори за обедна почивка СЪДЕБНАТА ПАЛАТА , те ще са приключили / е , не мога да знам на 100 % , но ....... / . Един колега каза че отделят на човек по 7- 8 мин. . Е аз не съм се явявала друг път и не знам . Тъй че ако някой е наясно , да ни сподели . Но това за цял ден , не ми се вярва изобщо .
гала

Мнениеот Tod » 06 Окт 2003, 13:18

Гала, след като не си се явявала, не преви такива изводи. В някои дни на предишния изпит /декември 2002 г./ комисията приключваше в късните следработни часове. Така че нека се подготвим и за по-дълго чакане.
Tod

Мнениеот venni » 06 Окт 2003, 13:18

За съжаление не мога да не се съглася с колегата/или колежката/ cristy и гала, че устния изпит е абсолютно ненужен за хората, оценени под 5.00. Всъщност, не, тези с 5.00 също участват само за чест и слава. Местата са "гарантирани" само за пълните шестици и за отделни хора с 5.50 в зависимост от това за кой съд са кандидатствали като първо желание. Ще ви дам един пример: пълните шестици за повечето окръжни съдилища съвпадат със съответните свободни места. Напълно съвпадат - ако местата са две и шестиците са две/говорим за хората, които са посочили съответния съд като първо желание/.
Това разбира се не е съвпадение и въпреки, че и аз не съм идеалистка съм разочарована от това, че корупцията по тези изпити е толкова явна. Дори не ни създадоха илюзия за реална конкуренция на устния изпит. Всичко е ясно от сега. Дори и да сме се надявали преди писмения на нещо, сега вече сме сигурни какво ще стане. Аз обаче също като гала ще се явя на този изпит, поне за да видя как протича. Много умни юристи без подходящите познанства и роднини няма да се класират на този конкурс. Моля се само връзкарите да имат поне малко ум в главите, защото сигурно ще се натъкваме на тях в съдебна зала. Системата и сега е пълна с бездарни връзкари, дано поне тези стават за нещо.
venni
Младши потребител

Мнениеот AD » 06 Окт 2003, 14:48

Дори и да се опитаме да разсъждаваме идеалистично, простите аритметични сметки говорят против всички ни с резултати под 5,50. В случай, че се представим толкова блестящо, че изкараме дори 6,00 на устния изпит, кандидата със 6.00 на писмения трябва здраво да се издъни на устния и ако изкара 4.00 пак става с еднакъв бал тези, които имат 5.00 на писмения и 6,00 на устния изпит. Чак тогава и дипломата има някакво значение, и ще започне едно пресмятане............А това пресмятане вече е направено предварително. Но колеги, обнадеждаващото е, че по всяка вероятност ще се освободят в по-късен етап доста свободни места, а човек никога не знае. Току виж, че успял да се класира ей тъй, със знания и малко повече късмет.
AD
Младши потребител

Мнениеот гала » 06 Окт 2003, 15:07

Сигурна съм , 4е всеки си е направил сметката , но пък винаги има и възможност за изненади . Разбира се желея късмет на всички . Тук максимата ''Нека най - добрия победи '' няма да върви , но нека успеем да покажем най - доброто от себе си / а това не са само знанията , нали / , нужни са много други неща за да си добър юрист .
Аз не помня кой точно , но някъде във форума беше споменал , че още преди първия изпит са били корегирани брийките / били са увеличени значително / , някой знае ли подробности .
гала

Мнениеот venni » 06 Окт 2003, 16:13

Колега AD как точно и на какъв по-късен етап мислите, че ще се освободят места?
Каква е тази корекция на бройките? За пръв път чувам.
venni
Младши потребител

Мнениеот ! » 06 Окт 2003, 16:29

Корекция имаше, но само за бройките за следователи. Корекцията беше публикувана в ДВ. бр.66 от 2003 г. и беше трудна за откриване / намира се на стр. 84 между съобщение на община - с.Борино и съобщение на Агенцията за държавни вземания, РД - гр.Варна /
!

Мнениеот AD » 06 Окт 2003, 16:59

По отношение на бъдещите свободни места: това са мои оптимистични предположения. Доста често влизам в страницата на ВСС и прочитам протоколите от заседанията им. Тя определено е скучна, ако не очакваш някакво съобщение, но точно там ми направи впечатление колко много преназначения има: от районен съдия в съдия на ниво окръжен съд. Движението е постоянно, съдиите се издигат след съответния стаж и районния съд постоянно се оголва от към бройки. Друг е въпроса дали се обявяват и най-вече има тенденция на връщане на съдии в системата, след като се опитат да поадвокатстват......Другото обнадеждаващо обстоятелство е че ако се спази закона и масово се пенсионират съдиите над 65 г. тогава ще се получи истинското движение в системата. Истита е и че колегите, които имат желание да съдийстват също прогресивно ще се увеличават, следващия конкурс дали ще е по същите правила също не е ясно. Но надеждата умира последна......
AD
Младши потребител

Мнениеот 12345 » 06 Окт 2003, 19:26

Надеждата умря, не разбрахте ли! Всичко е въпрос на връзки, връзкиииииии, другари и другарки! Аз повече няма да се явявам на такъв конкурс, ако не зная предварително, че ще съм от печелившите. последвайте моя челен опит!
12345

Re: yavila se

Мнениеот mariaaaa » 07 Окт 2003, 19:04

urstiqt izpit proticha kato se tegliat tri vurposa ot konspekta.okaza se che ima edin obsght-grajdanskopraven ili publichno praven vurros, pone na men drugite biaha ot osobenata chast na NP i ot nak.proces.ne se zadulbavat tolkova v tezi vuprosi,pitat te teoretichni neshta, sushto i po greshkite ti ot kazusa.gleda se s dobro oko ako se opitash da zashtitish makar i greshnia si otgovor na kazusa.inace te pitat zashto kandidatstvash,ot kude si i t.n.obshti neshta.uspeh
mariaaaa

Мнениеот 1828 » 08 Окт 2003, 09:47

Разрешават ли ползването на законите? Има ли време човек да помисли над изтеглените въпроси, преди да започне да говори?
1828

Мнениеот мая » 08 Окт 2003, 14:41

Аз също се явих във вторник , но в нашата комисия нещата седяха доста по различно. Първо теглихме не по три а по четири въпроса и ни дадоха по половин час за мислене и писане на най-общите положения. През това време можеш да ползваш законите, но като седнеш да говориш пред комисията не ти дават закона. Изпитват те 5 човека, като един е председател на комисията. Всеки ти задава въпроси по всеки един от тези които си изтеглил, но ако нещо не им хареса те питат и съвсем други неща от конспекта, които ако не си на ти с нещата не е много лесно да включиш на момента. Иначе при нас писаха и шестици и то на хора които на писмения изпит имат четворки. мога да кажа че бяха горе долу обективни. Макар че нали всеки знае че цялата тази история с този конкурс беше за да ни замажат очите, но нищо поне видяхме как протичат нещата. Още повече че много хора се канят да го обжалват , все пак се провежда въз основа на наредба която дори не е публикувана в държавен вестник.
мая

Мнениеот гала » 08 Окт 2003, 16:05

Колеги ,
да ви споделя и моите впечатления от така протеклия изпит във вторник .
Аз лично за себе си не съм доволна от своето представяне , но по важното е 4е тези мили хора / комисията / , ме накараха да се върна в студентските си години . Беше си все едно изпитнане на Държажен изпит / не грешка на три държавни изпите / . Аз определено не очаквах това . Както и да е , аз със сигурност нямам шанс , но на тези които са се справили дано да ви дадат шанс .
гала

Мнениеот famulus » 08 Окт 2003, 19:20

Въпросите теоретични ли бяха или казуси?
famulus

Мнениеот мая » 09 Окт 2003, 09:08

Теоретични са въпросите и то по конспекта, ако им харесаш могат и да ти зададат някакъв казус от гражданското наказателното , че дори и от административното право. Представи си че си на държавен изпит, само че те изпитват пет човека и всеки има по пет въпроса.
мая

Назад към Конкурси, изпити