начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

НЯМА ШАНС ДА ПАДНЕ КОНКУРСЪТ!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

НЯМА ШАНС ДА ПАДНЕ КОНКУРСЪТ!

Мнениеот ВАС » 20 Окт 2003, 14:23

Няма никакъв шанс да падне конкурсът за магистрати. Това е така с оглед становището на ВАС относно провеждането на предишния конкурс въз основа на временни правила. Цитирам част от РЕШЕНИЕ № 9137 на ВАС по адм дело 1821/2003 г. на 5 отд.:

Жалбоподателят поддържа становище в жалбата си, че ВСС не е имал законово основание да обяви и проведе конкурс въз основа на приети от него Временни правила. Нормата на чл. 127а, ал. 2 е императивна и изисква наличието на наредба, уреждаща регламента за провеждането на централизиран конкурс.
С оглед на тези обстоятелства, настоящия състав намира, че въпросът за законосъобразността на Временните правила не може да бъде обсъждан по реда на косвения съдебен контрол, по повод на жалба срещу проведеното от централизираната комисия класиране. Предвидената в чл. 127б, ал. 1 от ЗСВ процесуална възможност всеки кандидат да обжалва законосъобразността на конкурса в 7 - дневен срок от обявяването на резултатите, означава възможност за съдебен контрол по спазването на утвърдените правила за провеждането му. В случая тези правила са били доведени до знанието на участниците най - рано при обявяването на конкурса и най - късно до приключването му с класирането на кандидатите. Като общ административен акт, насочен към неопределен, но определяем кръг субекти, без повторяемост на тяхното прилагане, ВРЕМЕННИТЕ ПРАВИЛА Е МОГЛО ДА БЪДАТ АТАКУВАНИ ПРЕД СЪДА. ЖАЛБА СРЕЩУ ТЕЗИ ПРАВИЛА НЕ Е БИЛА ПОДАДЕНА, ПОРАДИ КОЕТО СЪЩИТЕ СЕ ЯВЯВАТ СТАБИЛЕН АДМИНИСТРАТИВЕН АКТ, КОЙТО ОБВЪРЗВА СЪДА В НАСТОЯЩЕТО ПРОИЗВОДСТВО. ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВОМОЩИЕ НА НАСТОЯЩИЯ СЪСТАВ В ТОВА ПРОИЗВОДСТВО Е ДА ИЗВЪРШИ ПРОВЕРКА ДАЛИ ВРЕМЕННИТЕ ПРАВИЛА СА БИЛИ СПАЗЕНИ.

По същия начин стоят нещата и с необнародваната наредба.
На спечелилите честито!!!
ВАС

Re: НЯМА ШАНС ДА ПАДНЕ КОНКУРСЪТ!

Мнениеот ВКС » 20 Окт 2003, 14:57

За съжаление и аз съм на това мнение.
ВКС

Мнениеот Гандалф Белия » 20 Окт 2003, 15:27

Ха сега да ви видим, юридически "генийчета", какво ще правите:)))))
Гандалф Белия

Мнениеот Народен съд » 20 Окт 2003, 16:59

Гарван гарвану око не вади
или поредното доказателство за това, че ВАС е най пропадналата политически-утилитарна институция, в която законът съвсем не е ръководно начало...

абе дали спечелилите кандидати си плащат...?
Народен съд

Мнениеот Петър Таков » 20 Окт 2003, 17:05

ВРЕМЕННИТЕ ПРАВИЛА Е МОГЛО ДА БЪДАТ АТАКУВАНИ ПРЕД СЪДА. ЖАЛБА СРЕЩУ ТЕЗИ ПРАВИЛА НЕ Е БИЛА ПОДАДЕНА, ПОРАДИ КОЕТО СЪЩИТЕ СЕ ЯВЯВАТ СТАБИЛЕН АДМИНИСТРАТИВЕН АКТ, КОЙТО ОБВЪРЗВА СЪДА В НАСТОЯЩЕТО ПРОИЗВОДСТВО. ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВОМОЩИЕ НА НАСТОЯЩИЯ СЪСТАВ В ТОВА ПРОИЗВОДСТВО Е ДА ИЗВЪРШИ ПРОВЕРКА ДАЛИ ВРЕМЕННИТЕ ПРАВИЛА СА БИЛИ СПАЗЕНИ.

Искам да ви обърна внимание, че съдът не се е произнесъл по законосъобразността на временните правила, тъй като не са били обжалвани в срок. Няма никаква гаранция, че това ще се случи и при този конкурс.

Така че, уважаеми ВАС, четете внимателно какво сте писал.
Петър Таков

Re: Пеко Таков

Мнениеот ВАС » 20 Окт 2003, 17:31

Уважаеми, Петър Таков (сега когато прочетох внимателно, видях, че съм допуснал грешка при изписване на ника ви в полето "тема" :))))) ), искам да Ви обърна внимание, че изказаното от мен становище, че няма шанс конкурсът да падне се базира именно на обстоятелството, че наредбата, както и временните правила не са били обжалвани в 14-дневния срок по чл. 13, ал. 2 ЗВАС. Имам предвид, че съдейки от цитираното от мен съдебно решение, ВАС ще приеме, че Наредбата, тъй като не е обнародвана, не е нормативен акт (за това вж. и ЗНА), поради което представлява стабилен административен акт от категорията на общите и щом това е така за нейното обжалване приложима ще бъде разпоредбата на чл. 13 от ЗВАС: ал. 1 - Жалба или протест срещу нормативен акт се подават без ограничение във времето; и ал. 2 - За останалите актове срокът е 14-дневен и започва да тече: за индивидуалните - от съобщаването им, а за общите актове - от разгласяването им по предвидения в съответния закон начин.
И тъй като от разглазяването на Наредбата в Интернет мина доста време, то изводите от това следват сами.
ВАС

Мнениеот ВАС » 20 Окт 2003, 17:38

С горното исках да кажа, че много внимателно съм чел решението на съда, а вашият укор се явява прибързан и именно се дължи на повърхностен прочит на написаното от мен.
ВАС

Мнениеот ! » 20 Окт 2003, 17:48

Това според теб означава ли, че Наредбата съвсем умишлено не е била обнародвана в ДВ, именно за да не може после успешно да бъде обжалван конкурса. Това не звучи невероятно, но ако е така - чисто и просто означава, че "господата" отдавна са решили да разпределят местата под масата и конкурса да е само про форма.
!

Re: !

Мнениеот ВАС » 20 Окт 2003, 19:01

Не мисля, че нещата предварително са предопределени, тъй като лично познавам един от спечелилите в конкурса от миналата година, който няма никакви връзки, но и той се ползва от така създаденото положение с Временните правила. По същия начин стоят нещата и със сегашния конкурс - просто безхаберие и отдаване на крамоли е обзело членовете на ВСС. Именно за това и Наредбата не беше обнародвана - макар такъв нескопосан опит да бъде направен (за справка виж стр. на ВСС). Но тук по-фолям укор търпи ВАС, който постановява решения по целесъобразност, като замазва грешките на ВСС. С това обаче не прави услуга на съдебната система, а напротив - принизява я и превръща в продължение на нарушаващата правата на гражданите администрация (не винаги разбира се).
ВАС

Мнениеот Страшния съд » 20 Окт 2003, 22:26

Това е емблематичен пример за съдебно решение, постановено по целесъобразност.
Страшния съд

Re: ВАС

Мнениеот Петър Таков » 21 Окт 2003, 09:52

Доколкото аз знам, Наредбата не беше обнародвана поради отказ от страна на главния редактор на ДВ.

А що се отнася до публикуването й в интернет - според вас, ВАС /:-)))/, това редовно уведомяване ли е по смисъла на чл. 17 от ЗАП, защото според мен не е. В решението, което сте цитирал/а, се казва, че крайният момент, в който кандидатите са били уведомени за временнните правила е приключването на конкурса, а в настоящия случай, съгласете се, той все още не е приключил.

Другото, към което искам да насоча вниманието ви е, че има разлика между това да обжалваш наредбата и това да обжалваш резултатите от проведения въз основа на нея конкурс.
Петър Таков

Мнениеот Петър Таков » 21 Окт 2003, 10:49

Всъщност по отношение на срока за обжалване на законосъобразността на наредбата, ако същата се приеме за обща административен акт, следва да се прилага разпоредбата на чл. 34 от ЗСВ, като според мен обект на обжалване ще бъде решението на ВСС, с което е приета.

По отношение на законосъобразността на проведения конкурс следва да се прилагат разпоредбите на чл. 127б, алинеи 1 и 2 и предвидените в тях срокове.
Петър Таков

Мнениеот Упи » 21 Окт 2003, 13:21

Колеги, новак съм, без стаж и опит, та поради това не ми е ясно защо има такова натискане за тези конкурси - толкова ли е хубаво да влачиш черната тога за без пари? За последните конкурси, за които четох имало хиляди кандидати - от къде тоя зор? К`во му е хубавото, къде му е престижа, к`ва е тая заплата, за която всички се борят? Ако некой знае - моля да ми сподели!
Упи

Мнениеот кандидат-първия » 21 Окт 2003, 18:31

Наредбата във всички случаи е нормативен акт, а не общ административен акт, не само защото изцяло се вписва в хипотезата на нормата на чл.7, ал.2 ЗНА, но и защото съдържа общи правила за поведение, насочени към неограничен кръг правни субекти, имащи трайно и повтарящо се приложение. Поради това и на основание чл.37, ал.1 ЗНА и чл.5, ал.5 КРБ тя следва да бъде обнародвана в ДВ. От друга страна, поради това, че има характер на нормативен акт, тя може да бъде обжалвана без ограничение във времето, ако някой счита, че в нея се съдържат някакви незаконосъобразни разпоредби. Според мен малко трудничко би минало подобно обжалване. Въпросът е не да се обжалва самата Наредба, а проведения въз основа на нея конкрурс, тъй като поради необнародването й като нормативен акт тя всъщност не е влязла в сила и не следва да се прилага, а конкурсът е бил обявен и се е провел именно по нейните невлезли в сила правила.
кандидат-първия

Re: кандидат-първия

Мнениеот ВАС » 21 Окт 2003, 19:08

Колега, защо не прочетете цялото решение на ВАС, откъс от което съм цитирал.
Съгласен съм, че Наредбата следва да се цени като нормативен акт, но това ще бъде така само ако е била обнародвана. Тъй като това не е сторено ВАС, подобно на приетото досежно Временните правила, ще приеме, че не е нормативен акт, а общ административен такъв, който обаче не е обжалван в-дневния срок по ЗВАС. При това положение съдът ще съобразява само съответствието на конкурса с наредбатам като стабилен общ адм. акт, както е сторил и в цитираното съдебно решение. И не вярвам да намери, че конкурсът не е проведен съобразно изискванията на Наредбата (освен ако не се хване за непроверената самоличност на кандидатите при писмения изпит)
ВАС

Мнениеот Петър Таков » 21 Окт 2003, 20:15

Аз продължавам да не знам откъде знаете, че наредбата нямада бъде абжалвана в срок. Според решението, което сте цитирал/а, крайният момент, от който започва да тече срока за обжалване е обявяването на класираното. Интересното е, че ако съдът приема, че този общ административен акт може да се обжалва от този момент, това означава, че това е и моментът, в който този акт влиза в сила по отношение на потенциалния жалбоподател, а това означава че не е бил в сила при провеждането на конкурса.
Петър Таков

Re: Петър Таков

Мнениеот ВАС » 21 Окт 2003, 21:28

Колега, само ще отбележа, че чл. 17 ЗАП се отнася до индивидуалните административни актове, но не и за общите такива, за които приложим е ЗВАС.
ВАС

Re: Петър Таков

Мнениеот ВАС » 21 Окт 2003, 21:49

Колега, с оглед написаното на 21-10-03 от 09:52 часа, мисля (моля Ви не се засягайте), че не правите разграничение между индивидуални адм. актове (за които е приложим ЗАП) и общи адм. актове (за които е приложим ЗВАС). За характеристиките на посочените два вида ненормативни административни актове Ви препоръчвам да прочетете ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 87 ОТ 2.02.1998 Г. ПО АДМ.Д. № 87/1998 Г. НА ВАС, III ОТД.

Що се отнася до момента, от който следва да се счита, че е запознал да тече 14-дневния срок за обжалване на Наредбата по чл.13, ал. 2, изр. 2 ЗВАС (при условие, че определим същата като общ адм.акт, с оглед необнародването й в ДВ) и предвид обстоятелството, че по разбираеми причини в ЗСВ не е предвиден ред за разгласяването на такъв акт, за такъв следва да се счита именно разгласяването, извършено чрез страницата на ВСС в Интернет. В цитираното от мен съдебно решение нещата са различни. Съдът е бил възпрепятстван да определи точен момент за разгласяване, тъй като Временните правила са били разлепени по стените на съответните окръжни съдилища - неясно кога, поради което се е наложило да приеме, че същите са били разгласени най-рано при обявяването на конкурса и най-късно до приключването му с класирането на кандидатите.
ВАС

Re: Упи

Мнениеот младши съдия » 21 Окт 2003, 22:02

Млади колега, потърсете отговите на зададените от Вас въпроси в самите тях.
За Вас няма смисъл да бъдете магистрат, защото търсите преди всичко материалното. Мога да ви кажа, че съдийската работа е най-страхотната професия, която найстина е много тежка, но и дава много в професионален план (научават се много неща, които надали другаде ще видите или поне не толкова интензивно поднесени). Но какво да Ви пиша повече - без призвание няма да се мине, а у Вас то явно не е налице.
младши съдия

Следваща

Назад към Конкурси, изпити