начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

излязоха резултатите от изпита за мл. прокурори

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Излязоха резултатите от прокурорския изпит

Мнениеот sad » 06 Ное 2005, 00:05

Аз не съм доволна от поставената ми оценка. Миналата година за първи път се явявах и имах 4.50 на писмения изпит, а тази година макар че писах много повече по казуса и разглеждах повече хипотези, имам 3.25. Предвид гореизложеното и броя на некласиралите се кандидати, двама-трима, от които познавам и имам впечатление върху познанията им, считам, че тази година комисиите са оценявали не субективно, а направо безобразно и както си искат. А дали въобще са обръщали внимание на съдържанието на някои от работите, като е ясно, че бройките са 50 и всеки от комисията, който има свой човек в максимална степен трябва да гарантира успеха му. Като още едно доказателство в подкрепа на твърдението ми за извършваните безобразия мога да посоча статия във в.Сега от 03.11.2005 г., стр.4, в която се съобщава, че поредното магистратско дете Невена Яворова Зартова, дипломирана през 2004 г. и работила 1 г., като старши експерт в парламента, е назначена в Софийска районна прокуратура без конкурс. В статията се отбелязва, че това е станало седмица, след като ВСС е решил да спре назначенията в прокуратурата, докато не влезе в сила новият НПК. Младата обвинителка е дъщеря на бившия шеф на Търговско отделение Явор Зартов, освободен от системата през 1992 г. заради непригодност. В момента явно той е адвокат.
sad

резултати от писменият изпит за младши прокурори

Мнениеот dess_74 » 06 Ное 2005, 10:37

Да, Sad, напълно си права. И аз четох цитираната стратия, да бащата на тази колежка е изтъкнат адвокат.
Дори ще си позваля да добавя само още нещо към изложеното от теб.
За прокурор по ЗСВ може да бъде назначено лице което има най-малко 2 год. юридически стаж, и е възможно изключение от общият принцип в смисъл, да се назначи такова и с по-малък от изискуемият стаж поради ...... обстоятелства. Аз го разбирам така, с връзки.
Но, питам се защо, за едни като нас които чинно се явяваме на обявените конкурси от ВСС, това изключение не важи ?
С какво, тези "богоизбраните" са повече от нас? По умни или просто с връзки повече?
Лично мнение излагам и на никого не го налагам.
dess_74
Потребител

Мнениеот Mironov » 06 Ное 2005, 21:47

4estno kazano - izklu4itelno sam dovolen ot ocenkata si, tq mi dava dosta dobri 6ansove, i smqtam da 4eta mnogo seriozno za ustniq. Dosega ne bqh hodil na takiva izpiti, no na tozi komisiqta mislq 4e e bila obektivna, tai kato nqmam nqkakvi vrazki, a sam s 4udesna ocenka.
Ima li nqkoi info koga 6te izlqzat ot sadiiskiq?
Mironov

Мнениеот Geleto » 06 Ное 2005, 23:26

С връзките нещата не знам как стоят. И аз мисля, че да имаш хубава оценка не значи, че непремено си с връзки. Обаче за никаква обективност не може да става дума. Вижте таблиците с резултатите. Има сериозни разлики в оценките на отделните проверяващи. Натъкнах се на случаи с разлика 2 единици. Значи обективен критерий няма. То просто почти не може да има. Единственият начин би бил всяка работа да се гледа от всеки член на комисията и да се поставя крайна средноаритметична оценка. Сещате се обаче колко време ще отнеме това.
Иначе от моята оценка съм доволен с оглед представянето ми на самия изпит и това, че четох почти само практика от последните години, малко практика от преди това и малко теория. На такъв изпит имат значение много други фактори извън нивото на подготовка (включително практическа) или поне така предполагам - да обсъдиш повече възможни варианти с оглед на това какво може да е станало като фактология например. Аз очаквах фактологията да е ясна, а не беше така.
Имам 4.75, не знам дали имам реален шанс (какндидатствам за всички места). Ще помоля тези от вас, които имат информация, да кажат колко хора бяха на миналия прокурорски изпит, какви оценки имаше на казуса общо в сравнение със сега, колко бяха допуснати до устен, какви оценки имаше на устния? Знам, че местата бяха 42 (или нещо такова) и бяха масово за районни прокуратури. последните приети май бяха с бал 10.50. На устния изпит оценките до 0.25 ли се закръглят? Въобще ще съм благодарен, ако дадете някаква информация.
Geleto

Мнениеот nikol » 07 Ное 2005, 17:00

kajete ustniq samo varxy NK i NPK li e
nikol

Мнениеот Гост » 07 Ное 2005, 17:12

Дори да си издържал и устния, и комисята да те е предложила за назначаване, ВСС може да отхвърли предложението за назначаване.
Гост

Мнениеот Гост » 07 Ное 2005, 17:30

Някой има ли представа кога ще обявят датата на устните изпити? В Наредбата нищо конкретно не се казва, освен че комисията определя датата след публикуването на резултатите на писмения изпит. Надявам се да е тези дни, защото най-кофти скроеният номер ще бъде, ако публикуват датата на изпита десет дни преди самия изпит.
Гост

Мнениеот ariel15 » 09 Ное 2005, 13:22

Отговарям на въпросите, които се поставиха относно устния изпит.
1. Изпитът е само върху НК и НПК - по един въпрос от общата и особената част на НК и един от НПК - общо 3 въпроса.
2. Наистина питат много и то не само по въпросите, които си изтеглил, но и по другите въпроси от конспекта. Може да зададат въпрос и върху казуса от писмения изпит.
3. Конспектът е същия като този за писмения изпит в частта му "Наказателно право и процес".
4. И миналата година имаше доста ниски оценки на писмения, разминаване в оценките на двамата проверяващи една и съща работа с 2 и дори с 3 единици - нищо ново под слънцето.
5. Оценката от устния изпит се формира като средно аритметично от оценките на петимата членове на комисията - ако са те оценили с четири шестици и една петица крайната ти оценка е 5.80.
6. Устният изпит се провежда по график в няколко последователни дни - на сайта на ВСС ще публикуват кои кандидати на коя дата, от колко часа и къде трябва да се явят. Така че спокойно - няма да изпуснете изпита.
Успех!
ariel15
Младши потребител

Мнениеот Гост » 09 Ное 2005, 13:31

Четох много внимателно мненията , особено по темата субективизъм и обективизъм при оценяването. Колеги - аз се явявам за трети път и мога да кажа, че тази година казусът беше напълно изчистен. Нищо сложно или трудно/поне аз не видях такова/ нямаше в казуса. Просто на по-младите колеги им липсва практика и затова намират причини, с които да оправдаят собственото си безсилие. Аз имам една от високите оценки и повярвайте ми нямам никакви връзки. Сещайте се, че ако имах такива нямаше да ми се налага трета година да ходя по конкурси. Успех на всички
Гост

Мнениеот Гост » 09 Ное 2005, 13:51

нищо не може да се каже преди да минат устните изпити. Според мен е много по-трудно тогава, защото от теб се очаква на зададен въпрос да реагираш на момента, докато при казуса имаш поне 1-2 часа, за да помислиш и да формулираш правилно отговора. А и да не забравяме, че никога не се знае дали комиията ще е в настроение, дали няма да са уморени... Доста по-субективно е на устния изпит. Няма да забравя как един преподавател в университета беше казал на една колежка "Колега, още като влязохте вдиях, че сте грозна. Сега разбирам, че сте и тъпа". Пък ти ходи обяснявай, че си чел като луд 3 седмици, например...
Гост

Мнениеот Миронов » 09 Ное 2005, 14:26

В правото приятелю не може да се чете 3 седмици и да стигнеш до някякав успех. Трябва да се чете постоянно, да се оформя юридическо мислене, тъй като правото е преди всичко начин на мислене. така, че не се впечатлявай от такива неща
Миронов

Мнениеот Миронов » 09 Ное 2005, 14:27

В правото приятелю не може да се чете 3 седмици и да стигнеш до някякав успех. Трябва да се чете постоянно, да се оформя юридическо мислене, тъй като правото е преди всичко начин на мислене. така, че не се впечатлявай от такива неща
Миронов

Мнениеот Миронов » 09 Ное 2005, 14:27

Миронов

конкурса

Мнениеот маг » 09 Ное 2005, 14:36

А какъв беше казуса за мл.прокурори тази година?
маг

Мнениеот Гост » 09 Ное 2005, 15:22

Миронов написа:В правото приятелю не може да се чете 3 седмици и да стигнеш до някякав успех. Трябва да се чете постоянно, да се оформя юридическо мислене, тъй като правото е преди всичко начин на мислене. така, че не се впечатлявай от такива неща

Напълно съм съгласна с колегата. До сега съм се явявала и на 4-те конкурса за мл. прокурори и все оставах извън класирнането на стотни от "спечелилите" колеги. Дипломата ми е отлична, но действително сериозно съм се готвила през годините, а и практиката ми като адвокат е в областта на нак. право. За предишните конкурси съм преговаряла по 2- а месеца преди конкурса. За този реших да не отказвам дела, а да си работя и да разчитам на трайни знания и ... о ..чудо.. Е за устния ще трябва да попрегледам материала, но вече без излишни напъни и каквото стане. наистина страшно много искам да работя на страната на обвинението, но се чувствам изтощена от празни надежди.
Гост

Мнениеот Гост » 09 Ное 2005, 15:45

някои дали знае кои са били хабилитираните преподаватели по комисийте миналата година и дали тази са същите?
Гост

Мнениеот Гост » 09 Ное 2005, 15:50

Anonymous написа:някои дали знае кои са били хабилитираните преподаватели по комисийте миналата година и дали тази са същите?

Михайлов и Манев бяха и отново са....., но третия не зная
Гост

PROBA

Мнениеот ANO » 09 Ное 2005, 20:57

:oops:
ANO

Мнениеот x » 10 Ное 2005, 11:37

Не знам как някой може да е доволен от тези резултати, освен разбира се тезир които са си платилил Аз лично седях на писмения изпит до сина на проф.Владимир Петров, който през цялото време броеше мухите на тавана, а сега изведнъж има 6. Как стават тези неща. Ползнавам още такива от кандидатите, изакарали шестици на изпита.
Освен това искам да попитам някой дали знае може ли да си видя работата, за да разбера на какво се основава оценката ми?
x

Мнениеот x » 10 Ное 2005, 11:37

Не знам как някой може да е доволен от тези резултати, освен разбира се тезир които са си платилил Аз лично седях на писмения изпит до сина на проф.Владимир Петров, който през цялото време броеше мухите на тавана, а сега изведнъж има 6. Как стават тези неща. Ползнавам още такива от кандидатите, изакарали шестици на изпита.
Освен това искам да попитам някой дали знае може ли да си видя работата, за да разбера на какво се основава оценката ми?
x

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити