начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

КАЗУСА ЗА МЛАДШИ СЛЕДОВАТЕЛИ

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот Гост » 31 Окт 2005, 10:30

Geleto написа:Тук има престъпление по чл. 251, ал. 1 (стига да има умисъл), което е самото недеклариране, така че не може да има административна отговорност. Тези 50000 долара може и да нямат нищо общо с предходната престъпна дейност на Х.
Интересен е въпросът дали ”прането на пари” е осъществено два или повече пъти и така да е осъществен квалифицирания състав на чл. 253, ал. 3, т. 2. Първият транш към личната банкова сметка в Австрия не е пране на пари. Прането на пари е последваща престъпна дейност с предмет вече придобито имущество. На връщане към България обаче Х. прехвърля пари и по сметка на сина си в България, и по сметка на сина си в друга държава. Това означава ли ”два или повече пъти”. На тази разпоредба не обърнах внимание от бързане. Ако два или повече пъти означава две или повече деяния, то отговорът е, че по-скоро този квалифициран състав не е осъществен. Мисля, че деянието най-вероятно е едно. Има едно действие под формата на система от телодвижения, извършени въз основа на едно решение, насочени към една и съща цел. Не е ясно дали условията са едни и същи.
Ако в цитираната разпоредба не се има предвид един път като синоним на деяние, то се поставя въпроса два или повече пъти означава ли квалифициране на реална съвкупност. Ако е така, то трябва да има не едно, а няколко престъпления, обединени в едно по силата на закона. Значи ако прехвърлянията на средства в Австрия са продължавано престъпление, то квалификация по тази разпоредба няма да има, защото продължаваното престъпление е едно.
Проблеми би могъл да породи думата ”придобито” имущество. Фактическата власт си е била и преди присвояването у дееца. Нито фактически, нито юридически той придобива в ресен смисъл. Такова тълкуване обачче е в разрез с идеята и целта на закона. Присвояването (във всичките му форми) е изключително често срещано престъпление и надали законодателят е искал да го изключи. Искам да подчертая, че разширително тълкуване в наказателното право е възможно и във вреда на дееца. Не трябва то да се бърка с аналогията, която в определени случаи ЗНА забранява. От друга страна, изясняването на точния смисъл на закона по никакъв начин не може да бъде в разрез с конституционния принцип за законоустановеност на престъплението и наказанието. Така, че ”придобито” тук значи и това имущество, което вече се намира у дееца по начин и на основание във владението на някого така, че обективно да бъде осъществен състава на престъпление. Трансформираното чрез деянието на Х. имущество е ”придобито” от него чрез длъжностно присвояване по смисъла на чл. 253, ал. 1. Кажете си мнението!

251 го има от всякъде. Нещо повече, виж в. Черноморие, в него има статия за решение на ВРС по идентичин казус. Установяването на деянието може да бъде с АУАН, но въз основа на него да е започнало нак. производство, по което ще се носи най- тежката отговорност- наказателна, но не и адм. наред с него. До другото престъпление също съм на мнение , че се касае за квал. дл. присвояване, но следва според мен да се проиграе варианта и за 316, вр. 311, въпреки, че няма данни друг да му е съставил документа. Не съм участвала в този конкурс, но ми е интересно и затова си позволих да изразя мнението си.
Двоумя се обаче съставлява ли престъпление последващите преводи на присвоените вече пари? Може би имаме пране на пари, тъй като в текста на закона не се изисква да са придобити от други го чрез престъпление, т.е. може фин. операция да е с пари, придобити от дееца чрез престъпление. Мисля, че ще излезе.
Гост

Мнениеот Гост » 31 Окт 2005, 10:58

Колеги, само едно не разбирам, твърдите, че много хора са знаели кой казус ще се падне, какъв е смисълът 100 души да знаят отговорите, като местата са само 15?
Гост

Мнениеот Geleto » 31 Окт 2005, 11:32

Да ама не съм се сетил въобще за състава с два или повече пъти. Не се сетих и за квалифицираната измама със субект длъжностно лице. Не знам колко ще ми отнемат тези грешки. Иначе другото съм го писал.
Geleto

Мнениеот Гост » 31 Окт 2005, 12:03

И аз не съм писал измама, разгледал съм само докумантите с невярно съдържание, защото така пише и в условието на казуса. Вие колега и за присвояването и за прането на пари и за нарущаването на Валутният закон / чл. 251 / ли степисали диспозитив?
Гост

Мнениеот Geleto » 31 Окт 2005, 13:55

За измамата се сетих, но не и за квалифицирания състав, когато субектът е длъжностно лице. В диспозитива ги включих всичките пестъпления, но не знам диспозитив на какво беше това?! За измамата като улесняващо престъпление май малко хора са писали. Има такива, писали за документна измама.
Geleto

Мнениеот гост » 31 Окт 2005, 14:00

Anonymous написа:Какви оценки трябва да се изкарат на писмения и устния изпит, за да се надява човек, че може и да го огрее да влезе в системата.

Трябва да изкараш минимум 5.25 на писмения и 6 на устния, за да се пласираш. Но зависи и за кой град кандидатстваш. За миналата година има успели и с такъв бал.
гост

Мнениеот Гост » 31 Окт 2005, 14:52

Хубаво, от разговора до тук разбрах, че във форума няма никой от тези, дето предварително са знаели отговорите или поне никой не си призна, тогава де е този колега, който в началото написа: "Има ли такива дето предварително не знаеха казуса?"?
Гост

Мнениеот Гост » 31 Окт 2005, 15:26

Има такива, видели са ги поне 5-ма наши колеги. Какво се учудвате, нищо ново под слънцето!
Гост

Мнениеот Гост » 31 Окт 2005, 15:31

Имало е и колеги, които предвидливо са си носели на изпита Закона за митниците и Валутния закон с точните редакции и подчертани отговори. Къде сме спали и ние, за да не ги носим?
Гост

Мнениеот Гост » 31 Окт 2005, 16:04

Хубаво, сега остава да разберем, колко хора са знаели предварително отговорите, за да разберем за колко места всъщност се борим
Гост

Мнениеот Гост » 31 Окт 2005, 17:07

Явно преписвачите не са във форума, така че за нас остава утехата да обсъдим кой как и защо е решил казуса ...
Гост

Мнениеот ''optimistka'' » 31 Окт 2005, 22:45

vie 4ak sega li razbrahte 4e vsi4ko e naglaseno ./otno :o sno izpitite za kakvito i da bilo magistrati/
''optimistka''

Мнениеот kara » 31 Окт 2005, 22:54

Не мога да разбера защо пишете глупости, че конкурса е нагласен и особено ти оптимистка. Това са пълни глупости и се използват от хора, които по този начин заблуждават себе си, че провала не е в самите тях. Има други начини за назначаване" с връзки "и гарантирам ви, че конкурса не е един от тях. За повече информация добре прочетете ЗСВ.
kara
Младши потребител

Предишна

Назад към Конкурси, изпити