начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Събеседване

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Събеседване

Мнениеот питащ » 17 Ное 2003, 02:55

Може ли някой да каже какво представлява събеседването за постъпване в адвокатска колегия на град София, което е за хора с успех под 5 от държавните изпити...Благодаря ви!
питащ

Re: Събеседване

Мнениеот :-) » 17 Ное 2003, 10:49

Една моя позната се яви наскоро и го взе...
Питах я как е минало-схемата е следната-отиваш в САК, записваш се за изпита(когато има дата за него) и възможностите са две-или се подготвяш по некъв си въпросник и си теглиш листчета-и могат да те питат едва ли не за всичко-от комисията, която била от няколко адвокати.
Другият вариант-който бил по-предпочитания от кандидатите е този-заявяваш тема, по която ще говориш на изпита(ама от която си щеш област на Правото).
Та говориш по избраната от теб темата и можеш да очакваш всякакви въпроси от нея.
Задължително трябвало да се знае ЗА, а по възможност, горе-долу и проектите за нов ЗА, които отлежават в Народното събрание(особено този, изработен с изключителното усърдие на самата адвокатска колегия), Тарифа №1, разбира се-а някои колеги само ги питали-"Къде ще ви е офиса?; Сам(а) ли ще работите или в съдружие?" и т. н.
С 2 думи не е нещо особено-май е нещо подобно на теоретико-практическия изпит пред МП за правоспособност-който не се е явил-той не го е взел...
:-)

Мнениеот gogo-1 » 17 Ное 2003, 18:24

А на какво правно основание се провежда този изпит????? .... след като няма промяна още в Закона за адвокатурата за начина на вписване на нови адвокати. Би трябвало да си подаваш само заявление и да чакаш, чакаш, чакаш и т.н.
gogo-1

Мнениеот :-) » 17 Ное 2003, 18:30

Правно основание за провеждането на такъв изпит няма (поне не в ЗА, а доколкото знам и никъде другаде) и това е изтъквано нееднократно, но няма правни способи, с които от САК да бъдат поставени "на място", за да спрат да вършат това нарушение (защото не можеш да поставяш изисквания, когато такива не са регламентирани в закон-било то общ или специален).

Мнениеот desiva » 17 Ное 2003, 20:34

а каква е таксата в САК?
desiva
Младши потребител

Мнениеот питащ » 17 Ное 2003, 21:21

50 lw. za "mladi kolegi", nowopostupwashti i 500 za ostanalite.
>
>
питащ

Мнениеот desiva » 18 Ное 2003, 18:20

какво имаш предвид под "новопостъпващи" и "други"
Аз досега не съм се вписвала, сега ми се налага, но не съм завършила тази година. В коя от тези категории съм:))
desiva
Младши потребител

Мнениеот nikifor » 18 Ное 2003, 18:47

kolegi w mrevata namerih informaciq za promeni na zakona za adwokaturata poblikuwani na 23.09 br 84 ot DV
nikifor

Мнениеот mery » 19 Ное 2003, 01:51

Za takiva bez staj-250 lv.,dnes biah tam
mery

Мнениеот мики маус » 19 Ное 2003, 08:30

Колеги, тази такса не е ли само част от дължимата сума, защото разбрах че плюс нея има и още 500 или 600 лв.
мики маус

Мнениеот мики маус » 19 Ное 2003, 09:03

Защо в различните колегии по различен начин тълкуват стажа, който е определящ за таксата? Някъде го смятат като "общ трудов стаж", другаде - "юридически стаж".
мики маус

Мнениеот питащ » 20 Ное 2003, 20:33

в какво се състоят тези промени?
питащ

Мнениеот tsolakis » 22 Ное 2003, 13:13

Izbira6 si tema po izbor i govori6 po neia.Sa6to taka nau4ete zakona za advokaturata tai kato zadavat vaprosi ot tam.Niakoi ot koito dosta podvejda6ti.Uspex ne e trudno!
tsolakis

Назад към Конкурси, изпити