начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

изпита за следователи

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: изпита за следователи

Мнениеот 1233 » 20 Окт 2003, 09:42

Не зная.
1233

Мнениеот gogo-1 » 22 Окт 2003, 10:46

От къде разбрахте за този изпит? Аз мога ли да се явя? И къде се провежда?
gogo-1

Мнениеот виана » 22 Окт 2003, 12:00

gogo, не можеш да се явиш - сега тече втория етап на конкурса, конкурса се провежда по наредба на всс - необнародвана, можеш да я намерш в сайта на всс: http://www.vss.justice.bg, местата бяха обявени през лятото, крайният срок за подаване на д-ти беше 25 юли, писмения изпит - първата фаза на конкурса, се проведе на 8 септември 2003 г., издържалите го с 4 и повече отидоха на устен изпит - резултатите от писмения и графика за устния също са на сайта на всс. това е фактическата обстновка.
относно протичането на изпита: явих се на 21-ви, комисията беше от 5-ма мъже - така и не разбрахме имената им, всички явно начумерени и с неизключени gsm-и, говореха си докато ни изпитваха /сигурно е било важно.../ накараха ни по реда на списъка да теглим по 1 въпрос, по който можехме да пишем или разсъждаваме в продължение на ~ 1/2 час, после ни извикваха 1 по 1, слушаха теорията, която ни беше по въпроса, но още в началото започваха да задават ?? - дайте пример на престъпление на просто изваршване, пример на превишаване пределети на неизбежната самоотбрана, след което започват казусите - какви следствени действия ще проведете при взрив в мина? какъв ще е вида на експертизата /пиротехническа/, как ще вземете проба за сравнително изследване при изнасимване? а ако лицето откаже, с каква процесуална принуда ще го накарате? /няма такава!/ как ще се квалифицира смърт на лице след нанесена ср. или тежка тп, ако смартта е настъпила след известно време? това беше - всеки задава въпроси, не поставят оценка веднага, резултатите ще са в сайта до към края на месеца или кой знае кога.
някой друг явил ли се е от вас? и к`воо?
виана

Мнениеот gogo-1 » 22 Окт 2003, 16:03

Сърдечни благодарности Виана!!!
gogo-1

Мнениеот venni » 22 Окт 2003, 16:28

Виана, Виана, какво да очакваш друго от следователи....
Естествено, че ще си говорят по телефона и ще са намусени. Това е част от професията, да си много сериозен и зает /или да даваш вид на такъв/.
Иначе май въпросите които са Ви задавали са доста трудни. Поне за мен, с моята несъществуваща практика в наказателното право.
Наистина ли никой не каза кога ще са готови резултатите? Знаеш ли нещо по въпроса?
venni
Младши потребител

Мнениеот виана » 23 Окт 2003, 10:11

здрасти, венни, въпросите действително бяха практически - след като си изпееш теоретичния, по който даваха възможност да се мисли - то и аз нямам никаква практика по наказателно. резултнатите би следвало да са изнесени в сайта до края на масаца - октомври, а после ще започне класиране по желания - І, ІІ и т.н. и чак след това ще излязат с решение кой къде ще баде назначаван. изрично ни предупредиха да не питаме за оценките си - защо? не са си направили справката кой на кого е човек, що ли? значи са се явили неподготвени на изпита!!! това, което ми се видя странно, е факта, че една жена пишеше нещо като протокол - имената, изтегления въпрос и дори като отговарях, записваше нещо - обаче това не е съдебен протокол, не може човек да види какво има в него ида иска поправки в 3-дневен срок...да си стискаме палци до края на месеца - ей го `де е, пък каквото саба покаже. оказа се, че колегите, които са допуснати, са дали съвсем противоположни отговори а казуса от писмения изпит - един е квалифицирал деянието а то измама /!/, друг - като кражба на движима вещ, а един дори беше писал, че няма престъпление! и всички тези различни мнения бяха кредитирани - просто не знам какво да мисля относно обективността на конкурса /изван презумпцията за връзкарите де/.
до скоро, венни, нямаш ли път насам? мога да ти дам точни координати - работя срещу съда! чао.
виана

Мнениеот venni » 23 Окт 2003, 11:23

В интерес на истината сигурно ще имам път към теб по едно дело скоро. Но при всички случаи не по-рано от средата на ноември.
Ще ти пиша на мейла с подробности и със сигурност ще ти се обадя да се видим.
За оценките си права. Никой не искаше да ги каже и при нас.
Само в една от комисиите са ги съобщавали на кандидатите веднага.
Това също е несправедливо според мен, защото ако ти кажат на място как са те оценили трябва и да се обосноват защо. А така ти научаваш оценката си след няколко седмици и дори и да си се представил добре могат да ти лепнат някоя четворка или тройка, протокол от изпита няма и после ходи да си търсиш правата защо и как, ама аз на всички въпроси си отговорих..........
А това за противоположните отговори хич не ме учудва. Все повече се убеждавам че обективни критерии за оценяването на писмения няма.

Желая ти успешен ден и дано да станеш следователка.

Чао
venni
Младши потребител

Назад към Конкурси, изпити